23948sdkhjf

Stabil försäljning – men livsmedelsexporten rasar

Årets andra kvartal bjöd på en splittrad utveckling för svensk livsmedelsindustri, enligt Livsmedelsföretagens konjunkturundersöking.

Den inhemska försäljningen nådde samma nivåer som under motsvarande period 2019 medan exporten sjönk till rekordlåga indexnivåer. Ett glädjepiller var dock att norrmännen tröstköpte svenska livsmedel i Norge när de förhindrats passera gränsen till Sverige för att handla. Totalt har svensk livsmedelsproduktion – i motsats till vad många trott – minskat under coronakrisen, skriver branschorganisationen..

På hemmarknaden ökade leveranserna till dagligvaruhandeln medan de föll drastiskt till hotell- och restaurangsektorn.

– Det är tydligt att de ökade leveranserna till dagligvaruhandeln under sommaren i viss mån kompenserat för det stora bortfallet till hotell och restaurangsektorn, på sammanräknad nivå. Men många producenter har liten eller ingen försäljning till dagligvaruhandeln. För dessa företag har krisen inom den svenska besöksnäringen varit ytterst kännbar, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i en kommentar.

Sammantaget minskade produktionen av livsmedel under kvartalet när hemma- respektive exportleveranserna summeras.

– Det finns en bild av att livsmedelsindustrin täljt guld under coronakrisen. Det stämmer tyvärr inte. Rekordnoteringarna från dagligvaruhandeln innebär dessvärre inga rekordnoteringar från svenska leverantörer, som också är beroende av andra försäljningskanaler, kommenterar Carl Eckerdal

Livsmedelsexporten har sedan EU-inträdet ökat stadigt och under 2019 exporterades en tredjedel av alla svenskproducerade livsmedel. Coronakrisen ser ut att bryta denna positiva trend. I mars rapporterade många livsmedelsföretag om ett brant tapp i exportefterfrågan och utveckling har sedan dess varit fortsatt svag.

Norge ökade livsmedelsexporten med knappa 10 procent. När norrmännen inte haft möjlighet att åka över gränsen så har man istället handlat svenskproducerade livsmedel, till ett högre pris, i norska butiker. Exempelvis ökade exporten av svenskproducerat chokladgodis till Norge med 20 procent under perioden.

– Coronasmällen för exporten av förädlade livsmedel är tyvärr inte särskilt förvånande. Det vi kan glädjas åt är att norrmännen trots en strypt gränshandel visar hur mycket de uppskattar svenska livsmedel, genom ökad import, säger chefekonom Carl Eckerdal.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094