23948sdkhjf

Svensk Handel välkomnar sänkta arbetsgivaravgifter – fler unga får jobb

Från och med den 1 april 2021 sänks arbetsgivaravgiften för unga mellan 19 och 23 år. Sänkningen är tillfällig och gäller fram till år 2023.

Förslaget i höstbudgeten välkomnas av Svensk Handel. 

– Handeln är en viktig dörröppnare in på arbetsmarknaden för landets unga. När kostnaderna att anställa sänks kommer handeln att ha möjlighet att ge fler unga chansen till ett jobb, vilket inte minst är viktigt när vi ska återstarta efter coronakrisen, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Svensk Handel anser att sysselsättningseffekterna av den tidigare sänkningen av arbetsgivaravgifterna för unga har underskattats. Enligt forskning från Handelns Forskningsinstitut skapade reformen 18 100 jobb.

Utöver att underlätta för unga att få jobb, anser Svensk Handel att sänkta arbetsgivaravgifter är viktigt för att ge svenska handlare förutsättningar att klara den internationella konkurrensen.

– Arbetskraftskostnaderna i den svenska handeln behöver sänkas rent generellt. Det höga kostnadsläget riskerar att bli en ryggsäck som blir för tung att bära. Detta hotar företagandet och riskerar att driva jobb ur landet, säger Mats Hedenström.

Sänkningen av arbetsgivaravgiften är på 37 procent, vilket motsvarar den allmänna löneavgiften. Totalt beräknas kostnaden för staten bli nio miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11