23948sdkhjf

Pandemin har kostat Ica Hemavan 66 miljoner

Ägaren: 2020 redan ett förlorat år.

Stora delar av dagligvaruhandeln har under coronapandemin arbetat för högtryck, men det finns också handlare som förlorat stora delar av sitt kundunderlag. Inte minst inom gränshandeln. Ica Nära Fjällboden i Hemavan i Västerbotten har tappat hela 66 miljoner på ett halvår, skriver Västebottens-Kuriren.

– Det är hemskt. Det går knappt att begripa hur mycket pengar det är. Det finns butiker som inte ens kommer upp till 66 miljoner kronor i omsättning, säger Nils Wikberg till tidningen.

Förra året omsatte Ica Hemavan 162 miljoner kronor och det nya året började bra. Men så kom coronautbrottet och gränsen till Norge stängdes. På ett halvår har butiken tappat 75 procent av omsättningen. Det motvarar alltså 66 miljoner kronor. 2020 är redan ett förlorat år, konstaterar Nils Wikberg.

Han driver butiken tillsammans med Grete Tuven. De har gjort vad de kan för att mildra effekterna av att gränsen varit stängd.

– Vi har stoppat förhandsordrar, korttidspermitterat personal och även fått olika former av stöd. Dessutom jobbar vi själv mer i butiken nu. Det är bara att kavla upp ärmarna. Vi har gett oss fasiken på att klara det här. Nu är gränsen öppen igen, men det är inte så att vi blir översprungna av norrmän i butiken, säger Wikberg till Västerbottens-Kuriren.

Wikberg och Tuven driver sedan tidigare också butiken FuelHemavan som bland annat säljer snöskotrar. De öppnar nu Fuel Hemavan outlet med webbshop.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063