23948sdkhjf

Axfood satsar på ellastbilar i samarbete med Scania

Axfoods dotterbolag Dagab ska flytta in i ett nytt högautomatiserat logistikcenter i Bålsta, väster om Stockholm, som ska stå klart 2023. Härifrån ska 60 procent av Dagabs gods hanteras, och stora delar av transporterna ska elektrifieras för att nå målen om fossilfritt. Kedjan inleder nu ett samarbete med Scania kring ellastbilar.

Genom samarbetet ska Scania och Dagab tillsammans utveckla nya lösningar för att elektrifiera tyngre transporter. Scania ska bidra med rådgivning och tjänster inom områden som fordonsplanering och analys av lämpliga transportrutter för elektrifiering.

Första steget i samarbetet är att Dagab testar Scanias nya hybridlastbil. Fordonen kommer att sättas in i trafik i Storstockholmsområdet.

Scania ska även medverka i bedömningen av en effektiv laddinfrastruktur i anslutning till logistikcentret i Bålsta.

– Vi är fast beslutna att inom vår verksamhet uppnå fossilfria transporter och vi gör nu en gemensam satsning med Scania för att ta viktiga kliv mot det målet. Att med bibehållen effektivitet kunna göra distributionen till vårt omfattande nät av butiker och inom vår e-handel mer hållbar är en stor utmaning både för planering och genomförande. Det är viktigt både för oss och för samhällsutvecklingen, och vi välkomnar samarbetet med Scania som ett viktigt led i arbetet med denna omställning, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125