23948sdkhjf

Ocado nu mer värt än Tesco – men anklagas för patentintrång

Brittiska nätmathandlaren Ocados aktie har rusat i år, som en konsekvens av pandemin covid-19 och den ökade efterfrågan på onlinehandel av livsmedel. Bolaget värderas nu högre på börsen än landets största dagligvarukedja Tesco, skriver Guardian. 

Sedan i mars har Ocado stigit med 155 procent och bolaget är nu värt 21 miljarder pund, cirka 240 miljarder kronor. Detta trots att företaget fortfarande står för mindre än 2 procent av alla livsmedel som säljs i Storbritannien.

Som jämförelse säljer kedjan Tesco nära 27 procent av alla dagligvaror i landet och har en värdering på 20,9 miljarder pund.

Men omställningen till onlinehandel är tydlig. Före coronakrisen skedde 7 procent av matinköpen i Storbritannien via nätet, en andel som nu har stigit till 12,5 procent. Ocados försäljning under perioden juni-augusti steg med hela 52 procent.

Ocado, som utvecklar robotlagerlösningar för dagligvaruhandeln och bland annat har avtal med Ica, föll brant på Londonbörsen under torsdagseftermiddagen efter att en norsk konkurrent stämt bolaget för patentintrång.

Norska Autostore menar att Ocado gjort teknikintrång på ett patent som är avgörande för dess "Smart Platform", enligt ett pressmeddelande.

Stämningen har lämnats in i USA och Storbritannien och Autostore vill med detta att myndigheter förbjuder Ocado att leverera tekniklösningen till USA.

Ocado, vars aktie handlades ned till nivåer om drygt -5 procent efter att ha fallit skarpt ned från en uppgång på 2,5 procent tidigare under dagen, lät meddela att inga papper har inkommit till bolaget i fråga om Autostores stämningsansökan.

"Vi har ingen information att delge i fråga om patentintrång på Autostores rättigheter", skriver bolaget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093