23948sdkhjf

Finalisterna: Därför ska vi bli Årets Butik

På torsdag den 8 oktober, med start klockan 19, hålls den digitala prisutdelningen för årets dagligvarugala. Den direktsänds på Fri Köpenskaps facebooksida.

Så här ser ser finalisterna till det prestigefyllda priset Årets Butik på sina chanser att vinna.

Peter Jonsson, handlare, Ica Kvantum Skellefteå.

Vad är det som gör er till en potentiell vinnare?

– Med norrländska mått har vi en jättestor andel färskvaror och är väldigt duktiga på det. Vi är också vassa på att attrahera kunderna med intressanta happenings och kampanjer i butiken, vilket uppmärksammats en hel del. Framförallt har vår butik en väldigt hög lägstanivå vilket vi bland annat får genom att med punktlista besiktiga butiken fem dagar i veckan. I vår affärsstrategi ska ledningen också jobba i butiken minst 70 procent av arbetstiden vilket skapar en närvaro och ett bra arbetsklimat i hela personalen. Flera gånger i veckan kommer kunder och berättar hur fantastisk vår personal är och tre år i rad har vi haft bäst Nöjd kund-index av alla 128 Kvantum-butiker.

Hur ska ni följa prisutdelningen?

– Det är mycket tråkigt att det på grund av pandemin inte blev någon fysisk gala i Stockholm Stadshus i år men vi har gjort det bästa av situationen. Vi har bokat en restaurang med middag där vi kommer att se prisutdelningen tillsammans på storbildsskärm. Givetvis följer både vi och restaurangen alla tänkbara restriktioner och om vi skulle segra så har vi så klart champagnen redo.

Vad tror ni om era chanser?

– Vi har under flera år gjort väldigt många bra saker som vi är väldigt stolta över, inte minst har vi vuxit från 180 till nästan 300 miljoner kronor i nettoomsättning i en stad som 2019 ökade sin befolkning för första gången på 25 år. Men det finns väldigt många bra butiker i landet och inte minst Höllviken har jag hört mycket gott om. Vi har ingen aning om hur det ska gå men är stolta över att vi kommit så här långt och håller så klart tummarna på att bli den första norrländska butiken att gå hela vägen.

Göran Borg, vd, Coop Varberg.

Vad är det som gör er till en potentiell vinnare?

– Under många år har vi varit den Stora Coop-butik i Sverige som kommit ut bäst i alla Nöjd kund-index och det torde vara ett kvitto på att vi är en bra butik som uppskattas. Vi har en väldigt fin och trevlig butik med otroligt bra och engagerad personal. Vårt hållbarhetsarbete sticker också ut och prisades av kommunen 2019.

Hur ska ni följa prisutdelningen?

– Vi har hyrt en sal på Varbergs stadshotell där vi kommer att äta trerätters middag och följa prisutdelningen på storbildsskärm. Vi försöker göra vad vi kan för att efterlikna galan så mycket vi kan.

Vad tror ni om era chanser?

– Jag är försiktigt optimistisk men chanserna är nog rätt så begränsade. Jag har inget direkt att peka på men det är bara en känsla jag har. Det är starka konkurrenter och det var ju en annan Stora Coop-butik, i Visby, som vann i fjol.

Jens Bertilzon, handlare, Ica Toppen, Höllviken

Vad är det som gör er till en potentiell vinnare?

– Vi har jobbat målmedvetet i många år för att bli en av Sveriges bästa butiker både utseendemässigt och butiksmässigt. Vi har varit duktiga på att ta hand om våra kunder innan men har blivit ännu bättre på det inte minst genom utbildningar. Vi byggde också om butiken för tre år sedan för att komma ifrån en traditionell livs-medelsbutik och bli ett matmecka istället. Men det viktigaste verktyget är vår per-sonal som uppskattas väldigt mycket av kunderna. Alla jobbar mot ett tydligt mål och vi gör det tillsammans. Det kommer vi att fortsätta göra oavsett om vi vinner eller inte.

Hur ska ni följa prisutdelningen?

– Vi kommer att ha vår egen gala i butikens restaurang. Vi tar på oss det finaste vi har och alla i personalen är inbjudna. Vi träffas, blir serverade och äter samtidigt som vi tittar på prisutdelningen på storbildsskärm. Ingen ska behöva jobba.

Vad tror ni om era chanser?

– Vi känner oss redan som vinnare bara genom att vi har kommit såhär långt. Det vore så klart kul att vinna men vi är sam-tidigt ödmjuka inför konkurrensen. Det är väldigt duktiga butiker.

Artikeln är en del av vårt tema Dagligvarugalan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078