23948sdkhjf

Intervju: Årets syftesdrivna ledare

"Vi har en bra kultur, nu är den upphöjd i tre, sade en medarbetare."

Karin Bodin, koncern-vd i Polarbrödsgruppen och ägare, har utsetts till Årets syftesdrivna ledare på Dagligvarugalan. Läs juryns motivering här.

Hur känns det att få utmärkelsen?

– Det är enormt positivt och inget jag väntade mig. Konkurrensen var hård.

Betyder det något speciellt just nu i och med branden i fabriken i Älvsbyn?

– Naturligtvis är det fantastiskt att få en klapp på axeln i vår svåra situation. Vi blir stärkta att fortsätta framåt.

Hur ställdes ledarskapet på prov?

– Först blev det en krishantering här och nu. Att möta medarbetarna och försöka få fram produkter till kunderna. Vi har en bra kultur, nu är den upphöjd i tre, sade en medarbetare. Vi följer den strategi som arbetades fram för ett år sedan. Den har varit till stor hjälp. En sådan här händelse är både spännande och en chock men skadorna är ju bara materiella. Det är också givande att göra nya saker på nya sätt till exempel när vi tar hjälp av andra bagerier att baka. Vi kallar produkterna Polarpolare. Jag har skrivit en hälsning på påsarna för att berätta hur vi tänker.'

Hur behåller man förtroendet i de egna leden?

– Att fortsätta att vara transparent och tydlig. Vi vill överleva och har fått stor förståelse och mycket kärlek från våra konsumenter.

Hur har ditt ledarskap utvecklats över tid i samma företag?

– Mellan 20-30 gjorde jag annat i livet. Jag var kaxig i början när jag tog över som vd i familjeföretaget. Nu har jag mognat som människa och fattar att jag inte kan allt. Min största tillgång är självdistans. Det är inte liv och död, det är bara bröd brukar jag säga. Det är okej att misslyckas, att göra sitt bästa. Det försöker jag förmedla till medarbetarna, så att de ska våga försöka.

Vem har betytt extra mycket för ditt ledarskap?

– Föräldrarna har betytt mycket. Anna Borgeryd, min syster som sorgligt nog gick bort förra året har också betytt mycket. Polarbröds hållbarhetsresa kommer mycket från hennes insikter. Hon var visionären och jag hade ledarrollen. En ledarförebild är Anna Ohlström, min coach sedan åtta år. Hon har tränat mig på att jobba med kultur och arbetssätt så att vi kan fånga upp konflikter innan de tar för stora proportioner.

Hur ska du använda priset?

– Det är väldigt hedrande men samtidigt bitterljuvt med alla människor som blivit av med jobbet. Kanske kommer min man att fira mig. I Älvsbyn gratistidning var nomineringen med min bild på första sidan. Någonting positivt i katastrofen.

Artikeln är en del av vårt tema Dagligvarugalan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094