23948sdkhjf

Allt klart för Coops jättelager

Satsar med ny partner i Eskilstuna.

Coop bygger, som tidigare aviserats, ett jättelager för all sin varudistribution i Eskilstuna.

Lagret, som får en totalyta på 109 000 kvadratmeter kommer att försörja alla Coops 800 butiker med färsk-, kolonial- och nonfoodvaror.

Det ersätter de nuvarande lagren i Bro och Västerås, och beräknas tas i drift under andra halvan av 2024.

Coop presenterade först sina planer på det nya lagret i november förra året.

– Man får ha respekt för att sådana här stora projekt tar tid. Men nu är alla interna beslut och avtal med externa partners på plats, säger Coop Sveriges vd Magnus Johansson till Fri Köpenskap.

Han presenterade planerna vid en pressträff i Eskilstuna på torsdagen tillsammans med Coop Logistiks vd Örjan Grandin, Jimmy Jansson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna och Johan Holmqvist, moderat ordförande i Eskilstuna Logistik och Etablering AB.

Enligt tidigare planer skulle lagret byggas och ägas av fastighetsbolaget Catena. De meddelade dock i april i år att de och Coop kommit överens om att ”för närvarande inte gå vidare med planerna”.

Nu har Coop hittat en ny partner.

– Vi har ett upplägg där vi inte äger anläggningen, säger Magnus Johansson, som i dagsläget inte vill avslöja vem den nya partnern är.

De investeringar som Coop och fastighetspartnern gör är i mångmiljardklassen, enligt Johansson.

Det nya lagret ska vara helautomatiserat och Coop har valt internationella SSI Schäfer som leverantör av automatiseringsutrustningen.

Trots det kommer lagret att sysselsätta cirka 400 personer plus ett hundratal säsongsarbetare.

Till skillnad från konkurrenten Axfoods jättelager, som för närvarande byggs i Bro, kommer lagret inte att direkt vara kopplat till Coops e-handel.

– Indirekt kommer vårt e-handelslager i Stockholm och de butiker som har e-handelsplock att tjäna på att få bättre leveranser, säger Magnus Johansson.

Han lyfter också fram att den förbättrade logistik som den nya anläggningen kommer att innebära, frigör tid för bättre service i butikerna:

– Den digitala omställningen som pågår inom Coop kommer att stärka vårt erbjudande till kunderna och deras upplevelse i butik. Vår nya logistiklösning kommer till exempel att frigöra tid för butikspersonalen när varorna beställs automatiskt och när varorna kommer mer effektivt packade. Tid som istället kan användas till att inspirera och hjälpa kunderna, säger han.

En av anledningarna till att Coop valt Eskilstuna Logistikpark för sitt nya lager är den goda infrastrukturen. Coop har högst andel järnvägstransporter av dagligvarukedjorna, och kommer att ansluta till stambanan genom att bygga 1 kilometer egna spår på den 276 000 kvadratmeter stora tomten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14