23948sdkhjf

Näringsministern besökte Ica för hållbarhetstour

Under fredagen besökte näringsminister Ibrahim Baylan Ica Kvantum i Liljeholmen i Stockholm för att få inblick i butikens och hela Icas hållbarhetsarbete. Ministern fick en guidad tur genom hela butiken av butikschef Tobias Nilsson. Med på turen var även Ica Gruppens vd Per Strömberg och Ica Kvantums hållbarhetschef Franck Alfvin.

Här visade butiken upp alltifrån sina klimatpåsar med frukt, vertikalodlade örter, svinnmåltider och den Karma-kyl som butiken var en av de första i landet att börja använda sig av. Exempel som näringsministern nu tar med sig tillbaka till arbetet i regeringen.

– Vi samlar in exempel från näringslivet på sådant som går att åtgärda. Även om ett litet land som Sverige inte ensamt kan rädda världen är det viktigt att visa att det är möjligt, säger Ibrahim Baylan.

Per Strömberg, vd på Ica Gruppen höll med om vikten av att lyfta fram 

– Det är väldigt viktigt att visa att det faktiskt händer väldigt mycket. Det finns en uppgivenhet där ute, särskilt bland många unga, och då är det viktigt att visa att vi är på rätt väg, säger han.

Under turen togs även hållbarhetsaspekter som ännu inte är framgångssagor upp, som till exempel brödsvinnet.

– Ni skulle se den mängd bröd som skickas tillbaka varje måndag, det är så att man blir mörkrädd, säger butikschef Tobias Nilsson.

Förutom områden som brödavdelningen som behöver utvecklas mer la Tobias Nilsson även fram sin syn på de utmaningar som han ser för Ica Liljeholmens hållbarhetsarbete. Bland annat att många av de satsningar som sker kräver en del tid som kan vara svår att avvara, särskilt under coronapandemin då sjukfrånvaron ökade och att det då blev mer fokus på att bemanna kassorna i första hand. Även problemet med att viss mat som förmodligen skulle kunna användas fortfarande slängs bort togs upp.

– Livsmedelsverket har väldigt försiktiga regler, förmodligen med all rätt, men vi ser att vi har en hel del mat som man nog skulle kunna ta till vara på nu. Ta som exempel grillad kyckling. Men det kräver så klart en hel del arbete, säger Per Strömberg.

En av de hetaste hållbarhetsfrågorna i dagligvaruhandeln den senaste tiden har onekligen varit plastpåseskatten och på frågan om den varit lyckad eller inte säger Ibrahim Baylan att det är för tidigt att säga:

– Det svåra med sådana här skatter är att bedöma dess effekter. Får du in en massa skatteintäkter så har den ju uppenbarligen inte haft den önskade effekten, men det är också svårt att bedöma om det motsatta sker och intäkterna blir låga, säger han.

Per Strömberg säger att på Ica har skatten haft en märkbar effekt.

– Vi har sett en minskning på nästan 70 procent och det finns så klart något positivt med det. Sen har det blivit lite knasigt då skatten gäller för alla tillverkare av plastpåsar, även de som utvecklar mer miljövänliga alternativ, säger han.

Läs mer om: ica
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.113