23948sdkhjf

Lidl installerar solanläggning på centrallagret

I juni 2020 öppnade Lidl Sverige världens första klimatneutrala livsmedelsbutik på Gotland. Som ett led i att balansera klimatpåverkan i projektet har nu en 6 000 kvadratmeter stor solcellsansläggning installerats på Lidls nya centrallager i Örebro, som öppnade i december 2019. Anläggningen beräknas producera 838,1 MWh per år, vilket motsvarar en genomsnittlig årsförbrukning för 34 medelstora villor.

Klimatpåverkan från byggskedet i Visby kommer att kompenseras under ett till två år med hjälp av solcellsanläggningen i Örebro. All energi som därefter produceras bidrar till att minska såväl klimatavtrycket som mängden köpt el för butiken i Visby och lagret i Örebro.

– Vi tycker det är jättekul att vi har kunnat genomföra denna stora investering på ”hemmaplan”. Genom att förse vårt eget lager med solceller bidrar vi till att kompensera för vårt projekt i Visby i rekordfart och till att reducera behovet av inköpt el till vårt centrallager, säger Thomas Brattlöw, fastighetsdirektör, Lidl Sverige.

– Detta är ett viktigt steg i vårt arbete att minska våra utsläpp och bidra till branschens omställning mot ett helt klimatneutralt byggande. Där är vi inte i dag och då är det viktigt med initiativ där andra kan bli inspirerade och ta vid, fortsätter Thomas Brattlöw.

På centrallagrets tak finns nu 3 638 solpaneler med en effektiv yta på 5 954 kvadratmeter.

Lidl har förutom den planerade solcellsanläggningen i Örebro ytterligare tolv anläggningar i drift samt fyra som är planerade att tas i drift under de kommande månaderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125