23948sdkhjf

Strejken avblåst – parterna överens

Handlaren drar en lättnadens suck: "Det är få gånger jag varit så nervös i mitt liv kan jag säga".

Efter strandade avtalsförhandlingar mellan Svensk Handel och Handelsanställdas förbund gick den sistnämnda under förra veckan ut och varslade om strejk i morgon den 13 november, om parterna inte kunde komma överens.

Nu står det klart att strejken blåses av. Handlaren Peter Jonsson som driver Ica Kvantum Skellefteå drar en lättnadens suck.

Det är få gånger jag varit så nervös i mitt liv kan jag säga, säger han till Fri Köpenskap.

Butiken ligger i centrala Skellefteå och är största butik i området.

Västerbotten har nu särskilda restriktioner och utifrån ett smittoperspektiv hade det varit katastrof om våra 6 000 kunder skulle tvingas röra sig åt ett annat håll. Det är livsviktigt att kunderna kan handla mat under pandemin utan att behöva trängas, vi kämpar stenhårt för det. Därför är jag otroligt lättad att parterna har kommit överens.

Peter Jonsson, handlare, Ica Kvantum Skellefteå.

Svensk Handels vd Karin Johansson instämmer.

Det är en stor lättnad att hotet om en strejk är avvärjt. I tider med snabbt ökande smittspridning och utökade restriktioner som slår mot hela samhället hade det varit djupt oansvarigt att kasta ut handeln i en strejk. Det hade inneburit tomma butikshyllor och ökad trängsel, säger hon.

Även Handelsanställdas förbund är nöjda med avtalet.

Det extra roligt att säga att det finns en otrolig vilja och kraft i vårt föbund, våra medlemmar tog låglönefajten och det gav ett bra resultat. De anställda får avtal i nivå med de andra branscherna som tecknat avtal och det innebär också att det finns en låglönesatsning i avtalen, säger Linda Palmetzhofer, Handels ordförande och tillägger:

– Vi har utöver detta kommit överens om en hel del bra förändringar i våra avtal som flyttar fram  positionerna i viktiga frågor för oss som inflytandefrågor, arbetsmiljöfrågor men naturligvis också trygghetsfrågor.

Det nya avtalet följer industrins märke och ligger på 5,4 procent över 29 månader. Lönerna för heltidsanställda kommer att höjas med totalt 1 354 kronor fram till 31 mars 2022. Första perioden höjs lönerna med 774 kronor från 1 november 2020 och under period två med 580 kronor från 1 april 2022.

Det är viktigt att handelns parter har träffat ett avtal som följer industrins märke. Läget är historiskt tufft och handelns företag kan inte betala mer än övriga branscher. Samtidigt tvingas vi konstatera att nivån på löneökningstakten blir smärtsamt hög för många krisdrabbade företag, säger Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel.

I det nya avtalet höjs ingångslönerna med 90 procent av löneökningstakten. 

Coronakrisen har inneburit att ungdomsarbetslösheten ökat till rekordnivåer. Genom att hålla igen på höjningen av ingångslönerna sänker vi tröskeln in på arbetsmarknaden, säger Karin Johansson.

Parterna har även kommit fram till att frågan om visstid och OB nu ska behandlas i en gemensam arbetsgrupp och att det arbetet ska vara klart senast i augusti 2021.

Det nya avtalet gäller för anställda i butiker, på lager och e-handelsföretag. Avtalet löper från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023.

Artikeln är en del av vårt tema Avtalsrörelsen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078