23948sdkhjf

Bristande tillgång på el kan hämma livsmedelsbranschen

Eltillgången kan bli en flaskhals för den svenska livsmedelsindustrins tillväxt om ingenting görs, det visar en undersökning från branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

Prisskillnaden mellan norra och södra Sverige är nu rekordstor och risken för elbrist har dessutom ökat, vilket innebär att en av tre livsmedelsföretag finner det högst sannolikt att deras investeringsvilja i produktions­anläggningar med högre elkostnader kommer att minska. Endast 17 procent av företagen uppges inte vara oroliga för det.

– Hur orimligt det än kan tyckas vara tyder allt på att elbrist är något som vi får räkna med kan upprepa sig i Sverige. Det får naturligtvis stora konsekvenser för möjligheten att bedriva livsmedelsproduktion här, särskilt storskalig sådan, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen i en kommentar

Processinriktade företag kan ha en elkostnad som utgör mellan 10-15 av omsättningen vilket i kombination med ibland 18 gånger högre elpriser i söder än i norr under vissa timmar kan ha stor effekt.

– Försummade investeringar i det svenska stamnätet riskerar att fortplanta sig med minskade investeringar i morgondagens små- och storskaliga livsmedelsproduktion till följd. Det är motsatsen till vad som behövs för att förverkliga Sveriges ambitiösa mål kring en stärkt svensk livsmedelskedja, säger Carl Eckerdal.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.187