23948sdkhjf

Varsel om böter i mångmiljardklassen för norska dagligvarukedjor

Det norska konkurrensverket varslade på tisdagsmorgonen om att dagligvaruhandlarna Coop Norge, Rema 1000 och Norgesgruppen straffas med böter i mångmiljardklassen.

Norgesgruppen meddelas böter på 8,8 miljarder norska kronor, Coop Norge på 4,8 miljarder norska kronor och Rema 1000 på 7,4 miljarder norska kronor.

Böteslapparna delas ut på grund av illegalt konkurrenshämmande samarbete genom så kallade "prisjägare" – anställda som kontrollerar prisnivåer i andra kedjors butiker och enligt konkurrensverket använder informationen för att koordinera prissättning.

Detta drabbar konsumenterna genom högre priser, menar konkurrensverket. Samarbetet med "prisjägare" har pågått sedan 2011.

Aktörerna värjde sig direkt mot det preliminära beskedet.

"Konkurrensverkets preliminära bedömning är att branschnormen för reklam, som livsmedelsaktörerna ingick i samråd med konsumentmyndigheterna, har skapat en grund för överträdelser av konkurrenslagen", skriver Norgesgruppen.

Varken branschnormen eller tillämpningen av densamma strider mot konkurrenslagstiftningen, enligt Norgesgruppen, som avser överklaga.

Konkurrensverket skriver i ett pressmeddelande att bolagen har till och med den 15 april på sig att överklaga de preliminära bötesbeskeden.

Myndigheten menar att kedjorna har avtalat om att ge rabattjägare information om butiker även utanför det egna butiksnätverket för att få omfattande prisinformation och även aktivt följt upp avtalet.

"Vi tar denna typ av samordning på allvar, och har därför meddelat att vi överväger att påföra en överträdelseavgift", skriver konkurrensverket.

Inget av bolagen är i nuläget börsnoterat, men Rema 1000 förbereder för börsnotering enligt ett pressmeddelande från ägarbolaget Reitangruppen tidigare i år.

Norgesgruppen är i Sverige mest kända som ägaren bakom lågprisvarumärket Eldorado, men äger också butikskedjorna Kiwi, Spar och Joker.

Ica sålde sin verksamhet i Norge till Coop 2015.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078