23948sdkhjf

Efter 60 år – nu säljs familjeägda Ica-butiken

Ica Lahti vid Muonio älv vid finska gränsen har i 60 år drivits av familjen Lahti i tre generationer, men nu är den sagan snart slut. Pandemin har slagit hårt mot butiken som förlorat cirka 70 procent av handeln som vanligtvis kommer från båda sidorna av gränsen. Men beslutet om att sälja butiken togs redan innan pandemins utbrott.

– Min hälsa sätter stopp. Mitt blodtryck stiger och mina ben tar slut. Jag behöver börja ta hand om mig själv mer vilket är en anledning till att sälja, säger handlare Lena Lahti, 55 år som sedan 1987 drivit butiken tillsammans med systern Anette till Norrländska Socialdemokraten.

Butiken som startades av farfar Lahti kommer nu alltså att säljas vidare då Lena Lahtis fyra barn inte är intresserade av att ta över butiken och inte heller systern Anette har någon som vill ta över. Nu kommer Lena Lahti efter ett långt slit att ägna sig åt motion och barnbarnen och kanske kommer hon också att skriva en bok om livet som handlare. Men saknaden av butiken går det inte att komma ifrån.

– Vi har personal som jobbat här i 30 år. Vi har blivit som en familj och kunnat dryfta allt. Nu vet jag inte vem jag ska reta på morgnarna, det är jobbigt. Jag får kanske komma hit och sitta på en bänk vid dörren och surra med alla som kommer hit, säger Lena Lahti till Dagens Industri.

Vem som kommer att ta över butiken är förhoppningsvis klart till våren.

Läs mer om: ica
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125