23948sdkhjf

Gröna Netto första danska certifierade butiken

Trä dominerar Danmarks första DGNB Gold-certifierade matbutik. Green Netto finns i Horsens på Jylland och tanken är att den ska följas av fler butiker med samma fokus på hållbarhet. 

– Vi vill att våra kunder ska tycka om att handla i våra butiker. Tillsammans med C.F. Møller Architects har vi satsat stora resurser både på att säkerställa den rätta upplevelsen och samtidigt ange en ny standard för hur vi bygger och driver våra butiker på ett mycket mer hållbart sätt, säger Michael Løve, executive vice president för Netto International.

Konceptet har utvecklats i ett samarbete mellan Netto, ägaren Salling Group och arkitektfirman C.F. Møller Architects.

– I detta arbete har vi använt vår erfarenhet från trä- och tegelarkitektur, och från träforskningsprojekt vi är involverade i, kombinerat med digitala designverktyg vi har utvecklat för att optimera exempelvis dagsljus- och kundupplevelsen och minimera CO2-påverkan, säger Klaus Toustrup, arkitekt och partner på C.F. Møller Architects.

Fasaden på Gröna Nettos består av terrakottaplattor och träelement, och takkonstruktionen är konstruerad av danskproducerat laminerat virke. Entréområdet är fodrat med värmebehandlad nordisk furu. En stor inglasad entré släpper in dagsljus långt in i byggnaden och gör att man kan se takkonstruktionen av timmer.

DGNB är en oberoende internationell hållbarhetscertifiering som anpassats till danska förutsättningar. Butiken i Horsens i sammanfattning:

  • – Huvuddelen av byggnaden är tillverkad av hållbart virke för att minimera miljöpåverkan
  • – Byggnadens element och mekaniska förband gör det enkelt att demontera och återanvända delarna
  • – Sedumtaket bidrar till att upprätthålla ett stabilt inomhusklimat
  • – Solceller och ett värmepumpsystem gör butiken delvis självförsörjande på energi
  • – Stora fönster släpper in dagsljus i butiken
  • – Förbättrad luftkvalitet ger ett hälsosamt inomhusklimat
  • – Möjlighet till laddning av elbilar
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094