23948sdkhjf

Walmart stäms av Trumpadministrationen

Trumpadministrationen stämmer Walmart för att ha bidragit till den opiodkris landet befinner sig i genom att inte undersöka läkemedlen det säljer tillräckligt trots upprepade varningar från bolagets egna apotekare. Det skriver The Wall Street Journal.

Enligt det amerikanska justitiedepartementet har Walmart försökt öka lönsamheten genom att underbemanna deras apotek samt genom att pressa anställda för att skriva ut recept snabbt. Detta gav, enligt tidningen, upphov till att apotekare hade svårt att neka ogiltiga recept, vilket ökade användningen av opioder.

Bolaget började med att ha sänkta priser på läkemedel med opioder, vilket initialt drog konsumenter till dess butiker, skriver The Wall Street Journal. Fortsättningsvis pressade mellancheferna apotekarna att arbeta snabbt på grund av en tro att snabbt behandlade recept lockade kunder samt fick dem att fortsätta handla.

Apotekarna hade svårt att neka recepten från doktorer som medvetet skriver ut mängder av läkemedel med opioder. När apotekarna väl nekade recepten gick oftast kunden till en annan Walmartbutik och fick läkemedlet där.

Walmart förväntade sig stämningen och stämde regeringen i förväg i oktober.

I Walmarts stämning menar bolaget att landets justitiedepartement samt det amerikanska läkemedelsverket försökt göra Walmart till syndabocken för deras egna misstag. 

Dagligvarujätten tillbakavisar också anklagelserna i ett nytt pressmeddelande och skriver att Walmart tvärtom är med och slåss mot opiodkrisen.

”Vi är stolta över våra farmaceuter, som hjälp patienter att förstå riskerna med opiodrecept. Och våra farmaceuter har vägrat att fylla i hundratusentals recept som de trott kunnat bli problematiska. De har också blockerat tusentals läkare som velat ha sina tveksamma recept ifyllda”, skriver Walmart.

Walmartaktien gick från -0,7 procent till -1,6 procent direkt efter nyheten. Som mest handlades aktien ned 1,9 procent.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078