23948sdkhjf

Här bär alla munskydd – så ökar butikerna säkerheten

Efter att flera boende i Ytterhogdal i Härjedalen drabbats av corona tog personalen på Ica Ytterhogdal beslut om att från och med nu ska alla som arbetar i butiken bära munskydd.

– Det var ett beslut som personalen själva tog då de kände oro för att komma för nära kunderna, både för deras hälsa och sin egen, säger Magnus Johansson, handlare på Ica Ytterhogdal, till Fri Köpenskap.

Munskydden står butiken för och de kommer att användas tills vidare. Enligt Magnus Johansson har reaktionen hittills varit bra.

– Utifrån vad folk säger och vad som skrivits i sociala medier tycker de att det varit en bra diskussion. En del har så klart varit kritiska också då de menar att det inte är så säkert som man tror och att det skapar en känsla av falsk trygghet. Jag är ingen expert men jag kan tycka att det är värre att gå in en butik där det inte finns några skydd eller åtgärder överhuvudtaget, säger han.

Folk blir inte rädda av att se personalen bära mask?

– Det skulle jag inte säga, vi har inte fått den reaktionen. Även kunder har börjat med munskydd, och vi har bara fått idel positiva kommentarer. Men det är klart att det kan finnas de som kanske känner obehag också som inte berättar det. Maskerna påminner om faran som finns och det i sig kanske skapar obehag men det kanske också är bra så man inte glömmer att hålla avstånd och så vidare.

Ica Ytterhogdal kan vara först ut med att använda munskydd då de började den 14 december men även Ica Supermarket Brunnshallen i Simrishamn har tagit beslut om att mellan den 17 och den 24 december bära munskydd under den största julruschen.

Samtliga av de stora dagligvarukedjorna har sedan skarpare restriktioner från regeringen meddelades i fredags skärpt sina rutiner för att undvika trängsel i butiker genom bland annat räknande av kunder och särskilda covidvärdar.

Bland annat har Stora Coop i Viberga, som en av flera butiker, infört särskilda kundräknare som lyser rött om butiken når maxtaket. Från och med julafton tillåter restriktionerna en person per fyra kvadratmeter säljyta. Det innebär att Stora Coop skulle kunna ta in 1 500 kunder på sina 6 000 kvadratmeter.

– Så mycket folk brukar det vara vid våra toppar runt jul och nyår. Men vi kan inte hantera det och inte garantera säkert avstånd då. Därför har vi satt en gräns på 500 kunder samtidigt inne, säger vd Anders Svensson till Norrköpings Tidningar.

Om det blir rött ljus så finns det en plan för det.

– Då tänker vi stänga dörrarna så det blir insläpp. Vi kommer stå utanför och ska sätta upp kravallstaket så vi får ordning på kunder in, säger Anders Svensson till tidningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094