23948sdkhjf

Pandemilagen: Nya regler för butiker

Böter och stängning kan bli straff vid trängsel.

Varje besökare i butiker och gym ska ha minst tio kvadratmeter att hålla avstånd till andra.

– Det är inte speciellt svårt att räkna hur mycket golvyta man har, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Regeringen går fram med nya regler kopplade till den tillfälliga pandemilagen. Vid entréer till exempelvis butiker ska verksamheter skylta med hur stort maxantalet besökare får vara.

– Det blir obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

Reglerna, som Folkhälsomyndigheten slagit fast i detalj, innebär också att varje besökare i exempelvis gym och badhus ska få tio kvadratmeter att hålla avstånd till andra. Butikerna ska räkna bort ytor med exempelvis hyllor i arean som varje besökare ska ha.

– Det är inte speciellt svårt att räkna hur mycket golvyta man har, säger Johan Carlson.

Små butiker som uppgår till mindre än tio kvadratmeter får också anpassa sig.

– Där får man nog släppa in någon person och då är inte smittsamheten så stor, säger Carlson.

I köpcentrum, varuhus och gallerior gäller maxantalet för alla butiker men inte för verksamheten totalt sett. Här blir verksamhetsutövaren skyldig att ta bort eller spärra av inredning som gör att människor uppehåller sig i lokalerna, uppger Folkhälsomyndigheten.

Om butiker och sportanläggningar inte begränsar trängseln kan de komma att straffas i form av viten som döms ut från länsstyrelserna. Ytterst kan de stängas.

I dag beslutade riksdagen att anta regeringens tillfälliga pandemilag, som ska börja gälla den 10 januari.

– Den svenska strategin har varit en kombination av hårda regler och förbud, men det har funnits ett behov av mer träffsäker lagstiftning, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringen får även möjligheten att stänga ned verksamheter men har i dag inte fattat något beslut om att göra så, säger Stefan Löfven.

Från och med söndag gäller också taket på åtta personer för hur många som får vistas i exempelvis en hyrd, privat festlokal eller föreningslokal.

– Även om det är glädjande att vaccineringen pågår så är pandemin långt ifrån över. Det vittnar inte minst vård- och omsorgspersonal om, säger Stefan Löfven.

Källa: TT

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094