23948sdkhjf

Så ska länsstyrelserna övervaka butikerna

Länsstyrelserna har fått omfattande tillsynsuppgifter av verksamheter i den tillfälliga covid-19-lagen och förordningen, skriver Stockholms länsstyrelse i ett pressmeddelande.

Syftet med tillsynen är att minska smittspridningen genom att informera om och kontrollera efterlevnaden av föreskrifter och beslut.

Tillsynen gäller bland annat handelsplatser inklusive köpcentrum, serviceställen och butiker samt gym- eller sportanläggningar.

Kontroller kan ske på distans eller genom besök på plats. Tillsynen ska bedrivas där den bedöms minska smittspridningen i störst omfattning. Länsstyrelsen ska utöva tillsyn av att verksamheten gjort vad som är nödvändigt för att den ska kunna bedrivas på ett säkert sätt ur smittskyddssynpunkt, till exempel att trängsel undviks och att människor kan hålla ett säkert avstånd från varandra.

– Vi kommer att ge information och förutsättningar så att verksamheterna i första hand frivilligt ska rätta till eventuella brister som påpekas. Vår tillsyn i sig är inte målet utan målet är att minska smittspridningen, men i fall där verksamheter inte kan anpassas på ett sätt som minskar risken i tillräcklig grad finns möjlighet för oss att besluta om stängning av verksamheter, säger Mathias Wahlsten, chef för avdelningen för rättsliga frågor på länsstyrelsen Stockholm.

– Det här ett viktigt och omfattande uppdrag som kräver att vi snabbt ställer om vår verksamhet. Ett större antal av våra medarbetare kommer under en tid framöver att behöva ta sig an nya arbetsuppgifter, säger Mathias Wahlsten.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109