23948sdkhjf

Tennisbollar och trängselpinnar håller koll på kunderna

I fredags presenterade regeringen nya restriktioner för bland annat butiker, köpcentru och gym till följd av den nya pandemilagen som trädde i kraft på söndagen.

För handeln är de stora förändringarna att maxantalet samtidiga kunder tydligt måste anges, och att länsstyrelserna får mandat att utdöma viten och i yttersta fall stänga verksamheter om inte restriktionerna efterlevs.

För dagligvaruhandelns del blir effekterna måttliga, i stort sett alla butiker har i enlighet med branschriktlinjerna redan genomfört begränsningar.

När det gäller att hålla koll på antalet samtidiga kunder i butikerna, är uppfinningsrikedomen stor, särskilt i mindre butikern som inte kunnat satsa på elektroniska övervakningssystem.

Coop Hunnebostrand, som får max 40 samtidiga kunder i butiken, har satsat på ett system med tennisbollar. Varje kund som går in i butiken får ta en tennisboll i en utplacerad korg, och lägga i sin kundkorg eller -vagn.

”Är bollarna slut är vi maxantal i butiken och vi får be dig vänta på utsidan tills nästa person kommit ut”, skriver butiken på sin facebooksida.

I norrländska Icabutiken Edselehallen har man satsat på trängselpinnar. Högst 25 personer får vara i butiken samtidigt och utanför entrén kommer 25 trängselpinnar hänga.

Mattias Eriksson och Jessica Gradin äger och driver butiken.

– Vi har sett en variant av trängselpinnar som en annan butik hade. Så nu när lagen kom gjorde vi vår egna trängselpinne med ett band att hänga på kundvagnen till exempel, uppger de till Allehanda.se.

Andra butiker har tagit bort kundkorgarna och begränsat antalet kundvagnar till det tillåtna maxantalet samtidiga kunder i butiken.

De flesta handlare och butikschefer runt om i landet ser inga stora problem att anpassa sig till de nya reglerna.

Eija Nilsson, butikschef på Coop Loeti Luleå, tror inte att det kommer förändra så mycket, jämfört med hur man jobbar redan.

- Vi har tappat kunder, min bedömning, utan att veta säkert, är att man inte kommer upp till gränsen för hur många som får vara där samtidigt. Kunderna är otroligt medvetna och personalen är bra och gör allt för att det ska fungera bra. Men det är lätt att slappna av och vi behöver påminna oss om att hålla avstånd, säger hon till Norrländska socialdemokraten.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094