23948sdkhjf

Ica tar tåget till Luleå

Ica Sverige har börjat transportera livsmedel med tåg mellan Borlänge och Luleå. Tågtransporterna ersätter sex lastbilar som tidigare kört motsvarande sträcka varje vecka.

Genom att använda tåg på sträckan reducerar Ica Sverige sina CO2-utsläpp med ungefär 440 000 kg årligen och antal körda mil på vägarna minskas med drygt 49 000 mil per år, enligt ett pressmeddelande.

Tågtransporterna mellan Borlänge och Luleå möjliggörs genom ett samarbete med bland annat SSAB som använder sträckan för att transportera gods i södergående riktning. Tack vare samarbetet kan Ica Sverige använda spårkapacitet för transporter av livsmedel i norrgående riktning. Bytet till tågtransporter startade söndagen den 11 oktober och har så här långt gått enligt förväntan.

– Inom Ica arbetar vi ständigt med att minska klimatpåverkan från våra transporter och att vi nu transporterar större volymer via tåg är ett konkret resultat av detta. Att använda outnyttjad spårkapacitet istället för lastbilar mellan Borlänge och Luleå innebär inte enbart stora vinster för klimatet utan är också ett kostnadseffektivt transportsätt som gynnar alla parter, säger Emma Lindström, logistikdirektör på Ica Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094