23948sdkhjf

Klimatberäknade recept från både Hemköp och Konsumentverket

Coop har gått i bräschen med hållbarhetsdeklarationer på alla sina livsmedel. Hemköp genomför ett hållbarhetsprojekt i mindre skala. Forskningsinstitutet Rise har klimatberäknat fem vegetariska vardagsrätter som Hemköp tagit fram med hjälp av Gustav Johansson, känd för den populära matbloggen Jävligt Gott.

– Det är väldigt roligt att få göra gemensam sak med Hemköp i detta. Vi vill visa att mer klimatvänlig mat inte alls behöver vara konstig eller annorlunda, utan välbekant och jävligt god, säger Johansson.

Gustav Johansson har utvecklat nya vegetariska rätter utifrån vardagsmat som fiskpinnar, pannkakor, pasta carbonara och köttbullar. I recepten finns protein- och smakrika ersättare som tofu, havremjölk, cashewnötsparmesan och vegofärs.

Rise klimatberäkning visar att vegetarisk pasta carbonara har 66 procent lägre klimatavtryck än carbonara med bacon på fläskkött. Köttbullar med potatis och lingon får 91 procent lägre klimatavtryck om man i stället använder vegetarisk färs och ost fri från mjölk. 

Även Konsumentverkets närings- och kostnadsberäknade recept har för första gången klimatberäknats med hjälp av Rise databas. Matsedeln bygger på Livsmedelsverkets kostråd; att äta grönare, lagom mycket och röra på sig. För att göra det enkelt har maträtterna märkts med en symbol, ett litet grönt löv, i en tregradig skala. Tre löv signalerar att maträtten ger det lägsta klimatavtrycket. 

Konsumentverket och Livsmedelsverket, vill liksom Hemköp och Gustav Johansson. ge inspiration och bidra till mer hälsosamma matvanor och en mer hållbar framtid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079