23948sdkhjf

Nu blir tillträdesförbudet lag – välkomnas av Icahandlarna

Det omdebatterade, och för handeln efterlängtade, lagförslaget om tillträdesförbud har röstats igenom i riksdagen idag.

Den nya lagen tas emot av glädje av representanter för handeln.

– Tillträdesförbudet är efterlängtat bland våra medlemmar runt om i landet. Trots att de som stjäl och är våldsamma i våra butiker ofta är väl kända personer har det saknats laglig rätt att förbjuda dem från att komma tillbaka. Med dagens beslut blir det ändring på det, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel i en kommentar.

Även den brottsdrabbade handlaren Mikael Ovrell, som driver Ica Nära Kortedala utanför Göteborg, välkomnar den nya lagen i ett uttalande:

– Jag har länge sagt att samhället måste tydligt markera vad som är okej och inte. Personer som stjäl, slåss och agerar hotfullt har inte i min butik att göra, samtidigt får inte samhället överge dessa människor. I själva verket är denna typ av kriminalitet en tydlig signal om att något inte funkar.

Lagen innebär att åklagare ska kunna besluta om ett tillträdesförbud på högst ett år i taget, den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

Den nya lagen röstades igenom med 51 röster för och 4 röster emot där Vänsterpartiet var enda parti som röstade emot. Den nya lagen träder i kraft den 1 mars i år.

Icahandlarnas Förbund ser gärna att rättsväsendet prioriterar ytterligare lagstiftning kopplat till trygghet i butik.

– Tillträdesförbudet är en viktig signal om att ett kriminellt beteende inte accepteras. Vi hoppas nu att tillämpningen av lagen kommer innebära att brott som riktas mot handeln prioriteras i högre grad av rättsväsendet, säger Fredrik Hägglund, vd på Icahandlarnas Förbund.

På Axfood tas också den nya lagen emot med glädje.

Det är glädjande och mycket bra att riksdagen nu klubbat tillträdesförbudet, och det är en fråga som vi drivit länge, både för våra medarbetares och våra kunders skull. De har rätt till butiker som är fria från våld och hot, och det här är ett viktigt steg på vägen mot det. Nu är det också viktigt att polis och åklagare får resurser så att tillträdesförbudet respekteras, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094