23948sdkhjf

Öppet brev till Livsmedelsverket om Årets matbluff

I januari blev Pop! Bakerys smördeg utan smör framröstad av konsumenterna till Årets matbluff. Jurymedlemmen och medgrundaren av konsumentföreningen Äkta vara, Björn Bernhardson, sade redan då att ”det som är spännande med årets vinnare är att kritiken i sig kanske inte är så riktad just mot den här produkten utan snarare Livsmedelsverket”. 

Nu har Äkta vara tagit frågan vidare till just Livsmedelsverket. I ett öppet brev kräver den ideella konsumentföreningen att myndigheten tar bort undantaget från EU:s regler som gör att smördeg i Sverige inte behöver innehålla smör.

”Undantaget är faktiskt lite märkligt. Smördeg passar egentligen inte in bland de andra svenska undantagen” skriver Äkta vara och fortsätter: ”när jordnötssmör och smörsopp aldrig har syftat på ett innehåll av smör, har smördeg alltid gjort det”.

Äkta vara fick in hela 21 nomineringar av olika smördegar till årets tävling. Finalisten Pop! Bakery fick flest röster (5 644 av 14 610 röster) och blev utsedd till Årets matbluff 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.082