23948sdkhjf

Därför brann Polarbröds bageri ner

Ett halvår efter den omfattande branden som ödelade Polarbröds bageri i Älvsbyn är Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, utredning klar.

Enligt MSB fanns det inte bara en anledning till varför branden utvecklade sig så snabbt. 

– Det finns många bidragande orsaker till att branden kunde sprida sig från en liten glödbrand till en totalskada på byggnaden, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB i ett pressmeddelande.

I MSBs utredning framkommer bland annat eftersom bageriet byggts ut i etapper under snart 40 års tid fanns det inte en tillräckligt stor helhetssyn vilket till slut ledde till "att lokalen var en enda stor brandcell på 9 000 kvadratmeter". För brandsektioner på över 5 000 kvadratmeter ska det enligt bygglagstiftningen finnas sprinklers, vilket det inte gjorde här. MSB pekar på vikten av att  se på hela byggnaden vid förändringar, att lära av mindre tillbud och följa med i den tekniska utvecklingen kring olika tekniska brandskyddslösningar.

– Polarbröd hade ett helautomatiskt brandlarm vilket är ett högre skydd än lagkraven och MSBs utredning visar att vi hade ett brandskydd som uppfyllde alla krav. Brandskyddet har reviderats regelbundet och all personal utbildades kontinuerligt. Men det räckte inte i det här fallet, och man kan alltid göra saker bättre, skriver Polarbröd i ett pressmeddelande som släpptes i samband med MSBs rapport.

Själva branden orsakades som tidigare trotts av att degrester antänts i en ugn som senare transporterades vidare i fabriken. Liknande händelser har inträffat tidigare, men då har personalen upptäckt branden och hunnit släcka. MSB menar att det inträffade visar på vikten av automatiska släcksystem där personalen inte behöver riskera något. 

– Det var en omfattande brand som var viktig att utreda så att flera kan lära sig av händelsen, säger Ulf Bergholm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063