23948sdkhjf

Ica stäms – facket kräver 200 000 för felaktigt avskedande

Handels kräver i en stämning till Arbetsdomstolen att ett avskedande på Icalagret i Helsingborg ogiltigförklaras. Facket kräver även att personen i fråga får 200 000 kronor i skadestånd plus lön från oktober och framåt, skriver Handelsnytt.

Bakgrunden är en händelse i oktober 2020 då en anställd på Icalagret i Helsingborg blev utsatt för någon form av våld eller trakasserier. Händelsen polisanmäldes och den misstänkta förövaren fick lämna sin anställning.

Samtidigt avskedades ytterligare en anställd som fanns i närheten vid händelsen. Enligt Handels klubbordförande Marcus Strandberg stod han några meter ifrån och såg det som hände, men var inte aktiv i gärningen. Mannen har heller inte polisanmälts utan enbart hörts som vittne.

– Arbetsgivaren får inte ensidigt sparka någon för att han känner för det, betonar Marcus Strandberg.

Fackklubben krävde i förhandlingar att mannen skulle få behålla sitt jobb, men arbetsgivaren vägrade. Nu har Handels, via LO-TCO Rättsskydd, stämt Ica inför Arbetsdomstolen. Om Arbetsdomstolen skulle komma fram till att det var rätt att säga upp mannen, men inte att avskeda honom, begär facket ett lägre skadestånd plus sex månaders uppsägningslön.

Arbetsgivaren Ica vill inte kommentera med hänvisning till att företaget ännu inte tagit del av stämningsansökan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078