23948sdkhjf

Nya förslag från regeringen – vill kunna stänga ned bredare

Regeringen befarar en tredje våg och vill därför kunna stänga ned delar av samhället, inklusive bland annat handelsplatser, köpcenter, varuhus, gallerior och butiker. Dock ska det vara möjligt att göra undantag för mataffärer, apotek och vårdcentraler som ligger inne i gallerior.

– Situationen i Sverige är fortfarande allvarlig. Smittspridningen i Sverige är hög. Den sjunkande smittspridningen har som bekant avstannat. Det är bekymmersamt, sa socialminister Lena Hallengren under dagens presskonferens.

Hallengren och kulturminister Amanda Lind presenterade nya åtgärder med stöd av den nya tillfälliga pandemilagen som gett regeringen möjlighet att reglera fler verksamheter. 

Bland annat innebär de nya förslagen att regeringen genom ett beslut kan genomföra en bredare nedstängning. Det innebär stängning av verksamheter som handelsplatser, köpcenter, varuhus, gallerior och butiker. Men även serviceinrättningar som frisörsalonger, massageinrättningar, gym, sportanläggningar och simhallar samt platser för privata fester och sammankomster. Dessutom ska restauranger och serveringsställen vid en nedstängning hållas helt stängda med undantag för avhämtning och leverans.

– Beskedet i dag är inte att vi kommer att stänga ner Sverige men att vi skaffar oss verktygen att göra det, sa Lena Hallengren.

De fem nya förslagen som presenterades i dag:

  • Nedstängning av fler verksamheter, inklusive gallerior, gym och butiker
  • Begränsa tillträde till vissa platser
  • Nöjesparker, djurparker och liknande temaparker ska kunna omfattas av begränsningsförordningen
  • Museer och konsthallar ska också kunna omfattas av begränsningsförordningen
  • Nytt system för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med ett differentierat tak utifrån risk för smittspridning

Regeringens förslag skickas nu på remiss. Svaren ska komma in senast 26 februari. Om regeringen fattar ett beslut om nedstängning måste det godkännas även av riksdagen.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093