23948sdkhjf

Ny regional rekommendation: Munskydd ska användas i butik

Smittspridningen har ökat igen i Stockholm. Därför bör munskydd nu användas både i kollektivtrafiken och i butikerna. Detta enligt de nya regionala rekommendationerna från Region Stockholm.

Det är smittskyddsläkaren i Stockholm, Maria Rotzén Östlund, som i samråd med länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten beslutat om de nya regionala rekommendationerna som gäller omgående och fram till och med 22 mars.

– För att minska risken för fortsatt smittspridning måste vi ta fram nya regionala rekommendationer. Avsikten är att befintliga råd och rekommendationer ska förstärkas och förtydligas, betonar smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Förutom att förstärka rekommendationen för kollektivtrafiken från att munskydd bör användas i rusningstrafik till även andra tider, så inkluderas nu även butikerna. Rådet är att använda engångsmunskydd i inomhusmiljör där nära kontakt inte med säkerhet går att undvika. ”Vi rekommenderar därför munskydd i till exempel affärer och andra butiker”, skriver Region Stockholm.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det vetenskapliga stödet för att användning av munskydd i samhället skulle dämpa smittspridningen av covid-19 svagt, till skillnad från andra åtgärder som att hålla avstånd. Men, skriver myndigheten på sin hemsida, det finns situationer där munskydd – korrekt använda – kan vara av värde. I Region Stockholms nya råd betonas också att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.

Matematikprofessor Tom Britton har hävdat att smittspridningen i Sverige skulle kunna minska med 10-15 procent med munskydd, en slutsats han grundat på tre olika utländska studier. 

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11