23948sdkhjf

Utredning klar: Hemköpschef får lämna – tre förflyttas

En chef uppmanade en anställd att arbeta dagen efter att hon utsatts för en våldtäkt. Händelsen uppmärksammade i november förra året och efter en extern utredning på Hemköpsbutiken i fråga står det nu klart att chefen får lämna Axfood samt att de tre andra cheferna i ledningen flyttas till andra butiker där de inte kommer att ha personalansvar. Det skriver tidningen Handelsnytt som också var först med att rapportera om händelsen förra året.

Butikens anställda hade länge vittnat om mobbning och trakasserier och de senaste åren har så många som 45 av 60 anställda slutat. En anställd utsattes för en liknande behandling efter att ha drabbats av en hjärnblödning på väg till jobbet.

Den interna tredningen presenterades vid ett personalmöte i förra veckan. Den kunde inte hitta några överträdelser gällande kränkande särbehandling eller trakasserier enligt arbetsmiljöföreskriften och diskrimineringslagen men att det funnits brister kring arbetsmiljön och ledarskapet.

Den anställde som i november slog larm efter den kränkande behandlingen valde att inte delta undersökningen och hon är även fortsatt kritisk mot Hemköp.

– Det är ju ganska uppenbart att de vill rädda sitt eget skinn. När artikeln tog fart så ville de helt plötsligt utreda, trots att vi hade försökt säga det här länge, säger hon till Handelsnytt.

Enligt Simone Margulies, vd på Hemköp, är det inte sant att utredningen syfte var att rentvå företaget framför att hjälpa de anställda.

– ­Syftet har varit att få en oberoende bild av händelserna i butiken, och vi har anlitat ett välkänt och seriöst utredningsbolag som arbetat helt fristående. Jag har fullt förtroende för hur utredningen skötts och vad den kommit fram till, säger hon till tidningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.112