23948sdkhjf

Nytt besked: Max 500 personer i varuhus

Gekås vd sågar förslaget: ”En katastrof”.

Folkhälsomyndigheten vill nu begränsa antalet personer på en handelsplats ytterligare. Myndigheten tycker att det behövs en maxgräns på 500 personer oavsett hur stor yta butiken eller varuhuset har. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 6 mars.

Den nya pandemilagen har gett Folkhälsomyndigheten inflytande över smittskyddsåtgärder på handelsplatser.

Sedan tidigare gäller regeln att en butik måste ha en yta på minst tio kvadratmeter per person som släpps in, men myndigheten tycker inte att det räcker med hänvisning till att det ändå uppstår trängsel kring enskilda platser inne i lokalerna och vid in- och utpassering. Det vill myndigheten komma åt genom att införa en maxgräns på 500 personer oavsett handelsplatsens yta. Myndigheten definierar handelsplats ”som till exempel en butik eller ett varuhus”.

På Gekås, där 1 500 personer rör sig inne samtidigt i varuhuset under en normal dag, sågar man förslaget. En katastrof för Gekås, menar vd Patrik Levin och gör i Hallandsposten en jämförelse med dagligvarubutiker, en bransch han känner väl som tidigare Coop-chef.

Max 500 kunder i ett varuhus innebär att i en snitt-Willys, Maxi eller snitt-Stora Coop, kommer man att kunna ta in 400-500 personer. Men vi som har en yta som är tio gånger deras storlek ska också få ta in 500 kunder. I de butikerna räcker det att kunden har tio kvadratmeter, men på Gekås ska man ha 100 kvadratmeter per kund. Det är för mig högst ologiskt, säger Patrik Levin till tidningen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063