23948sdkhjf

Pantpengar direkt på konto – ska testas i butiker

Pantamera har tillsammans med fintech-bolaget Payer utvecklat en ny utbetalningslösning. Tjänsten har installerats på storpantarautomaterna Pantamera Express, som finns på 56 återvinningscentraler runt om i landet.

Under året påbörjas ett testprojekt tillsammans med handeln för att på sikt införa betallösningen i samtliga pantautomater.

– Pantsystemet för burkar infördes redan 1984 i Sverige och för plastflaskor tio år senare. Sedan dess har antalet pantmöjligheter ökat, pantbeloppet har höjts och mängden pantade förpackningar har ökat explosionsartat. Under förra året pantade vi över två miljarder burkar och flaskor i Sverige. Vi jobbar ständigt med att utveckla pantsystemet för att göra det så smidigt som möjligt att panta. Nu har turen kommit till att se över utbetalningslösningen som har sett likadan ut under alla år, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera Express på Returpack/Pantamera.

Samarbetet med det svenska fintech-bolaget Payer inleddes under 2019. Den nya utbetalningslösningen finns nu installerad på storpantarautomaterna Pantamera Express som Pantamera själva äger.

Den nya utbetalningslösningen bygger på att man laddar ner en app, där man kopplar det bankkonto man vill få pantpengarna utbetalda till. Alla större svenska banker är anslutna till den nya utbetalningslösningen.

Nästa steg är att testa den nya betallösningen i de vanliga pantautomaterna i livsmedelsbutiker. Sammanlagt finns 4 222 pantautomater i livsmedelsbutiker runt om i landet. Under året påbörjar Pantamera ett testprojekt tillsammans med handeln för att konsumenterna på sikt ska kunna få sina pantpengar överförda till bankkontot även när de pantar i butik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079