23948sdkhjf

Investeringar och gränshandel tyngde jätteföreningen

Coop Väst, som nu med tillskott av tidigare Nettobutiker och Kf Götas butiksbestånd omfattar 170 butiker, omsatte 8,3 miljarder kronor under 2020. Det innebär en ökning med hela 53 procent.

Rörelseförlusten blev -74,8 miljoner kronor.

Utöver kostnader för omställning av Nettobutikerna och övertagandet av Kf Göta, har den uteblivna gränshandeln drabbat föreningen hårt.

Resultatet påverkas av de stora satsningar som är gjorda i form av butiksinvesteringar, expansion i online-verksamheten, strukturkostnader för fusionen med Kf Göta om ca 50 miljoner kronor och dessutom utebliven utdelning från Grensemat.

Grensemat, som föreningen äger tillsammans med norska Coop Øst, bytte en vinst på över 100 miljoner kronor till en förlust på 45 miljoner kronor. Utdelningen på 113 miljoner kronor för 2019, krympte till noll 2020.

– Utan att överdriva så har 2020 varit det mest händelserika året någonsin för Coop Väst, säger Ronnie Wångdahl, vd för Coop Väst, i en kommentar.

Som för de flesta andra aktörer har coronapandemin både haft positiva och negativa effekter.

E-handel har ökat med 235 procent och uppgick under året till 202 miljoner kronor. Den står nu för 2 procent av föreningens omsättning.

– Coop Västs strategi om utökade möjligheter för kunderna att själva hämta sin matkasse i butik eller Hämta-skåp var en helt rätt satsning, säger Ronnie Wångdahl.

När den norska gränsen stängdes i mars tappade intressebolaget Grensemat i ett svep 98 procent av omsättnngen.

– En helt overklig och tung tid, berättar Ronnie Wångdahl, när butikerna i ett slag tappade i princip alla sina kunder.

I maj förvärvadde föreningen 55 fd Nettobutiker av Coop Vardagshandel. Butikerna finns i Västra Götaland, Kronoborgs, Jönköping och Kalmars län. De var fullt i Coop Västs regi den 1 september.

– Inför öppning ställdes butikerna om till Coop samtidigt som butiksmedarbetarna utbildades i system och rutiner. En utmanande övning, berättar Ronnie Wångdahl.

Den 31 oktober slutfördes fusionen med Kf Göta. För att fullt ut integrera Göta-butikerna i Coop Väst har stora investeringar gjorts i bland annat it. De totala investeringarna uppgår till 305 miljoner kronor.

– Vi ser med tillförsikt an ett 2021 som vi ännu inte vet så mycket om och som definitivt är svårt att prognosticera, avslutar Ronnie Wångdahl.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094