23948sdkhjf

Växthuset kommer att prägla hela entrén

Första växthuset i en matbutik i Östergötland. Så beskriver Ica Maxi Linköping sitt senaste projekt.

– Mer närproducerat än så här blir det inte, säger Ica Maxi Linköpings vd och ägare Tomas Lundvall.

Det blir butiksodlade grödor. Först ut bli sallat från frö med början i maj.

Växthuset ligger direkt vid entrén med glasväggar från golv till tak på tre väggar.

– Vi har valt en central plats för odlingen för att verkligen tydliggöra vårt engagemang för en grönare och mer klimatsmart matproduktion. Själva odlingen kommer att bli en destination i sig för våra kunder, och när de väl får möjlighet att smaka de här grödorna kommer många förstå vilken fantastisk kvalitet ett sånt här odlingssystem erbjuder, säger Tomas Lundvall.

Vår sallad och våra örter kommer helt enkelt att vara smartaste maten i stan, tillägger han.

Från maj ska växthuset kunna försörja Maxibutiken med olika sorters örter och kryddor som koriander, dill och persilja, och även sallat och kål som ruccola och grönkål. Grödorna från butiksodlingen kommer även att användas för matlagning i butikens egna kök, och i framtiden kommer möjligheten för fler typer av grönsaker.

– Vi är mycket stolta över att få samarbeta med teamet för Ica Maxi för den här installationen, deras engagemang för hyperlokalt och klimatsmart producerad mat visar att det här är en butik som ligger i framkant, säger Swegreens vd Andreas Dahlin. 

Leverantören Swegreens Fakta: Anläggningen bygger på så kallad hydroponisk odlingsteknik – ett mycket miljövänligt sätt att odla som innebär att man låter grödorna växa på en liten stenullsplugg i stället för i jord. Näring kommer direkt från vattnet, som kan återvinnas i oändlighet. Systemet kan även återvinna energi, koldioxid och näringsämnen. Genom att själva odlingsrummet är helt slutet, där själva växtprocessen övervakas digitalt, kan grödornas miljö kontrolleras – och optimeras – för bästa kvalitet i smak och näringsinnehåll. Bakom innovationen står det helsvenska teknikbolaget Swegreen, som har utvecklat både själva odlingsrummet och det AI-baserade kontrollsystemet som via en molntjänst styr och optimerar miljön i odlingen.

Källa:

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062