23948sdkhjf

Hemmalivet ger pantrekord

Idag presenterar Pantamera pantstatistiken från 2020 som visar att antalet pantade burkar och flaskor har ökat.

Totalt är ökningen drygt 72 miljoner fler burkar och flaskor, trots en något lägre dryckesförsäljning. Sammanlagt pantades över 2,2 miljarder burkar och flaskor, vilket motsvarar 214 förpackningar per person. Det betyder att Sverige nu uppnått en pantningsgrad på 88 procent, en ökning med tre procentenheter, från 2019.

– Det är enorma mängder pant och en fantastisk miljöinsats. Pantsystemet är ett slutet kretslopp, där burkarna och flaskorna materialåtervinns till nya. Det är så vi maximerar miljönyttan. 2020 års pantning bidrog till en besparing på hela 180 000 ton koldioxid, förklarar Katarina Lundell, kommunikationschef på Pantamera/Returpack, i ett pressmeddelande.

Pantningen har ökat markant i nästan samtliga län, på flera håll med över tio procent. Allra mest har det ökat i Sörmland, med över tolv procent. Coronapandemin, med dess effekter i form av restriktioner, nedstängningar och beteendeförändringar, har haft en stor inverkan på det gångna årets pantstatistik.

– Det resultat vi ser för 2020 är en mer rättvisande bild av hur bra vi svenskar är på att panta. Gränshandeln mot framför allt Norge har varit stängd stora delar av det gångna året vilket påverkat pantningsgraden i Sverige positivt. Många av de burkar och flaskor som i normala fall säljs till Norge kommer inte tillbaka i vårt svenska pantsystem, säger Katarina Lundell.

En annan effekt av pandemin är att vi tillbringat mer tid i våra hem och därmed konsumerat mer dryck i hemmet än vi gör ett normalt år, vilket också gynnat pantningen.

– De undersökningar vi gör regelbundet visar att vi är bättre på att panta de burkar och flaskor vi konsumerar i hemmet, jämfört med de vi konsumerar ”on the go”, säger Katarina Lundell.

Fakta:

  • Antalet pantade burkar och flaskor per person under 2020: 214 (208 år 2019)
  • Totala antalet pantade burkar och flaskor under 2020: 2 223 803 818
    (2 151 563 342 år 2019)

Att vi spenderat mer tid på hemmaplan märks också på landets återvinningscentraler där besöken har gått upp. Något som även Pantamera märker av då allt fler konsumenter väljer att panta i de stora Pantamera Express-automaterna som är placerade på närmare 60 återvinningscentraler runt om i landet.  Över 90 miljoner burkar och flaskor samlades in via Pantamera-Expressautomater under 2020, en ökning med 50 procent från 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094