23948sdkhjf

Skarpt test för matleveranser med roboten Doora

Den andra fasen av testet med q-handelsroboten Doora har nu inletts. I veckan börjar Doora leverera mat till kunder i ett skarpt test.

– Det första testet med Doora gick över förväntan. Min förhoppning från veckans tester är att vi inom kort kan börja använda framtidens teknik i Foodora, så att Doora kan bli en vanlig syn på Sveriges gator. V har även andra liknande projekt som inom kort sätts i rullning, säger John Denbratt, logistikchef Foodora Sverige. 

Foodora och Tele2 inledde den första fasen i mars med att låta Doora rulla på gatorna runt Stureplan i centrala Stockholm. Då analyserades hur den självkörande roboten väjde för objekt och förbipasserande personer. Doora fick även testa att ta sig vidare på övergångsställen och hantera trottoarkanter. 

I nästa fas, som påbörjas idag, ska Doora leverera skarpa beställningar till en testgrupp kunder via Foodoras plattform. Foodora kommer att analysera hur väl Doora fungerar vid upphämtning och leverans samt samla in feedback från partners och kunder för utveckling av tjänsten. 

Här är Doora i aktion:

Genom att vara uppkopplad mot Tele2:s 5G-nät kan Doora uppfatta sin omvärld och kommunicera. Doora har en kamera som skickar information i realtid till Foodora, som kan spåra och följa roboten samt snabbt skicka data till och från roboten. Doora klarar av att transportera mat och andra produkter som väger upp till 20 kilo.

– I takt med att vi förbereder utbyggnaden av 5G i Sverige så jobbar vi parallellt med att flera spännande projekt. Det här projektet tillsammans med Foodora är helt klart ett av de mest spännande och vi kommer kunna använda konceptet när vi tittar på andra branscher och användningsområden, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094