23948sdkhjf

Lokala hjältar får Ica-pris

Sommarkul och Växbo Lin blev vinnare i Icas Entreprenörspris 2021.

Entreprenörer som påverkar samhället till det bättre premieras sedan fyra år med Icas Entreprenörspris. Priset delas ut till lokala aktörer som likt Icahandlare engagerar sig i lokalsamhället.

Nytt för året är kategorin Årets lokala hjälte junior där entreprenörer under 22 år uppmärksammas. I år får företaget Sommarkul, med grundarna Isabella Mezei och Arbana Kadriu, pris.

Redan för åtta år sedan, när de var tio och elva år gamla, bestämde de sig för att starta ett initiativ för att ge fler skolbarn i Oskarström i Halland möjlighet till ett kul sommarlov. Sommarkul har blivit en självklar tradition i Oskarström. Nu drömmer Arbana och Isabella om att göra Sommarkul till ett nationellt initiativ. Det ger fler barn möjlighet att få en rolig sommarlovsvecka men också fler unga möjlighet till ett första sommarjobb. Vinsten, 100 000 kronor, kan bli ett bra första steg på vägen mot målet.

– Det betyder väldigt mycket för oss, både som entreprenörer och som privatpersoner, att vi vunnit Icas Entreprenörspris. Vi är chockade båda två, säger Arbana Kadriu. Isabella Mezei fortsätter: För vår verksamhet innebär det att vi kan utvecklas ännu mer, och trots att det varit svårt under pandemin så gör det här att vi kan fortsätta hålla igång Sommarkul.

Sommarkul var ett av 350 nomineringar från hela Sverige. Tillsammans med Växbo Lin har de valts ut av svenska folket och en jury.

– Det är nu fjärde året i rad som vi delar ut det här priset, och varje år slås jag av hur många engagerade företagare det finns runt om i Sverige och hur mycket de åstadkommer genom sitt jobb och sina idéer. Inte minst är årets vinnare goda exempel på detta, säger Per Strömberg, vd för Icagruppen och juryns ordförande.


Växbo Lin är det lokala Bollnäsföretaget med ägarna Hanna och Jacob Bruce. De driver ett av Sveriges få kvarvarande linneväverier. Fabriken, som grundades 1989 av Rolf Åkerlund, rymmer allt från design och vävnad till sömnad och försäljning och produkterna kombinerar traditionellt hantverk med modern design.

Paret Bruce har drivit företaget i 15 år och har fördubblat personalstyrkan, fyrdubblat omsättningen och dessutom gjort fabriken till ett populärt turistmål genom åren. De arbetar med andra lokala aktörer för att stärka Växbo och för att bidra till en levande landsbygd.

– Att vinna det här priset är jättejätteroligt. Det är en sådan egotripp för hela vårt gäng här, för vi är stolta över det vi gör och då är det så otroligt roligt att få en klapp på axeln från någon annan som också tycker det man gör är bra. Sedan är det ju varumärkesbyggande också, och som liten aktör är man otroligt tacksam över alla som vill hjälpa till att berätta att vi finns, säger Hanna Bruce, på Växbo Lin.Vinnarmotiveringar: 
Årets lokala hjälte junior 2021, Sommarkul i Oskarström. Sommarkul vill att alla barn ska ha tillgång till roliga aktiviteter under sommarlovet och få möjligheten att träffa nya kompisar. Därför är verksamheten, som äger rum under en sommarvecka varje år, gratis för de barn som vill vara med. På så sätt bidrar Sommarkul till ett mer levande och barnvänligt Oskarström i Halland. Nu är siktet inställt på att ta konceptet till fler svenska städer.

Årets lokala hjälte 2021, Växbo Lin, har rötterna i den svenska hantverkstraditionen. De bevarar hantverkskunskap samtidigt som de skapar lokala arbetstillfällen där de verkar i Bollnäs, Hälsingland. Växbo Lin anordnar även rundvandringar i linnefabriken och driver både en butik och ett minihotell – allt för att locka besökare till orten och ge fler chansen att få uppleva en genuin svensk textilindustri.

Vinnarna har utsetts genom en öppen omröstning och av en jury bestående av Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Robert Schmitt, grundare av agtech-bolaget Vultus och förra årets vinnare av ICAs Entreprenörspris, Alma Draganovic, Icahandlare Ica Supermarket i Hjällbo, Haisam Mohammed, entreprenör med egna byrån Brons, samt Per Strömberg, vd Icagruppen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093