23948sdkhjf

Ny förpackningsteknik förlänger hållbarheten på fisk

Bioteknikföretaget Parx Materials har utvecklat en ny teknik för att hålla livsmedel som till exempel fisk färskare längre i sin förpackning. Företagets produkt heter Saniconcentrate och blandas med förpackningsmaterialet vid tillverkning.

Tekniken bygger på zink som spårämne som finns naturligt i produkter som fisk, ostron, rött kött och gröna grönsaker. Genombrottet kan bidra till att minska de stora mängder förpackad fisk som måste kastas efter att bäst före datum gått ut. Bara i Storbritannien beräknas 6 800 ton förpackad fisk kasseras vid landets stormarknader varje år.

Parx Materials marknadsför sin produkt som 100 procent livsmedelssäker och med en effektivitet större än 99,9 procent. Produkten Saniconcentrate binds till förpackningsmaterialet och förs inte över till livsmedlet. Det har utvecklats för att användas i plastförpackningar.

 Saniconcentrate verkar dock inte som andra antimikrobiella tillsatser som använder metaller för att döda bakterier. Det verkar istället så att det förhindrar bakterier att fästa på materialets yta och växa till sig. För de flesta bakterier är vidhäftning nödvändig för att de ska kunna ta upp näring och föröka sig genom delning. Det innebär att bakterier som finns vi förpackningstillfället istället för att föröka sig dör inom några timmar, den normala livscykeln för bakterier.

I ett pressmeddelande från Parx Materials bekräftar flera användare att förpackningsmaterial med Saniconcentrate avsevärt förlänger hållbarheten på deras livsmedel.

– Vi jobbar bara med de vackraste dagliga färska produkterna i Joelia och det var därför en stor överraskning att piggvaren som vi hade lagrat i vakuum i 6 dagar för detta experiment kom ut ur förpackningen lika bra som färsk, säger Mario Ridder från Michelin-stjärnan restaurang Joelia i Rotterdam.

– Kvaliteten på färsk lax och tonfisk som vi förpackar börjar sjunka efter 7 dagar, och det bestämmer produktens hållbarhet, säger Martijn spilld av Maxima Seafood, förädlare av färsk fisk från IJmuiden. 

– I de organoleptiska tester som vi utförde visade fisken i förpackningen med denna teknik högsta kvalitetspoäng efter 12 dagar. I synnerhet var den totala frånvaron av doft och läckage av vätska anmärkningsvärd. Dessutom hade produkten en bättre färg och glans jämfört med bitarna packade i plastfolie utan Parx Materials teknik. 

– Färsk flundra, en produkt som ofta inte håller sig så bra i vakuumförpackning, var efter fem dagar i förpackning med den nya tekniken fullt jämförbar med en färsk fisk. Det fanns ingen skillnad i lukt jämfört med den färska doften, säger Pierre Devriendt, ägare av restaurangen Oesterput i Blankenberge, Belgien.

 – Skillnaden är helt ”bisarr”, säger Seth van Dienst, fiskhandlare Ruud den Haan i Rotterdam. Den förpackade färska laxen var så mycket färskare efter sju dagar i en förpackning med teknik jämfört med normalt. Detta ger ett viktigt mervärde för oss.

– Fisk ses som en produkt med högt värde. När färskheten kan bibehållas längre ger det ytterligare möjligheter till distribution och resulterar i mindre matsvinn, säger Michaël van der Jagt på Parx Materials i Rotterdam.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094