23948sdkhjf

Brister i smittskyddet på varannan butik

Ica Maxi Kristianstad en av butikerna som fått anmärkningar från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har under våren granskat åtgärderna mot smittspridning i 96 butiker. Mer än hälften, 54 butiker, fick krav på förbättringar, rapporterar Handelsnytt.

Så gott som alla butiker har gjort allmänna åtgärder som markeringar i golvet, barriärskydd och anslag om maxantal besökare, konstaterar arbetsmiljöinspektör Charlotta Håkansson. Däremot har det funnits brister i anpassningen tilll den egna butiken, visar kontrollerna som gjorts via telefon eller videosamtal.

– Alla vill göra rätt, men ibland har man inte tänkt till vad som behövs i den egna butiken. Det kan vara skydd som inte gör nytta, till exempel plexiglas som kunden står vid sidan av. Eller butikskedjans centrala riskbedömning som inte har anpassats efter den lokala butiken, säger Charlotta Håkansson till Handelsnytt.

I många butiker ligger fokus på smittrisker vid mötet med kunderna. Mindre uppmärksamhet har ägnats den inre verksamheten. Hur trångt sitter de anställda i fikarummet? Vet alla hur toaletterna städas smittsäkert? Vilka anställda är i riskgrupp och hur skyddas de?

En av dagligvarubutikerna som brustit i smittskyddet är Ica Maxi Kristianstad. Efter en kontroll i januari konstaterade Arbetsmiljöverket att det var oklart om butiken undersökt om det fanns anställda i riskgrupp: ”Säger att det inte finns, men har gravida på plats”. Ett antal medarbetare hade också smittats, men utan att det anmälts till Arbetsmiljöverket och utan att några ytterligare smittskyddsåtgärder vidtagits.

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125