23948sdkhjf

Handla ensam – inte längre ett krav

Folkhälsomyndighetens olika steg för att öppna upp samhället fortskrider enligt plan. De lättnader i restriktionerna som skulle införas den 1 juli har nu trätt i kraft. Det betyder att kravet på att handla ensam har upphört.

Handlarna behöver nu inte längre informera kunderna om att besöka butiken ensam – varken genom information på skyltar eller via högtalarsystem.

Fortfarande är folkhälsomyndighetens råd att den som rör sig i affärer, köpcentrum eller andra offentliga miljöer ska undvika trängsel och hålla avstånd så långt det är möjligt. Att informera kunderna om detta uppmuntras fortfarande, men är från och med den 1 juli inte längre ett krav.

Däremot finns regleringarna runt kvadratmeter per person kvar. De restriktionerna ska enligt femstegsplanen, som regeringen presenterade den 27 maj, preliminärt försvinna den 15 juli.

Handelsplatser som har serveringsställen i anslutning till sin verksamhet får från den 1 juli också vissa lättnader. Öppettiderna kommer inte längre att regleras och det finns heller inte någon begränsning på hur många som får sitta vid ett och samma bord utomhus.

Däremot finns fortfarande en viss begränsning för inomhusservering. Den tidigare regeln om fyra i samma sällskap vid samma bord, utökas till åtta personer. 

Artikeln är en del av vårt tema Coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093