23948sdkhjf

Ingen nyhetstorka – det här hände under juli

Nyhetsmånaden juli började starkt med den uppmärksammade it-attacken som drabbade Coops och flera andra livsmedelsbutikers betalningssystem, innan den sedvanliga sommarnyhetstorkan infann sig.

Här kan du läsa mer om hackerattacken som drabbade Coop.

Men det har hänt en hel del annat under den månad när Fri Köpenskap och stora delar av Sverige haft semester.

Här är några av höjdpunkterna:

5

En före detta avdelningschef på Ica Special misstänks för att ha tagit emot över sex miljoner kronor i mutor från en handelsagent i Hongkong. Nu åtalas mannen bland annat för två fall av grovt tagande av muta, skriver GP.

Misstanken är att den före detta chefen från Göteborg – som också åtalas för trolöshet mot huvudman – ska ha begärt och mottagit mutor för Icas räkning i knappt två år, mellan 2016 och 2018.

6

Matsmart redovisade en ökad omsättning med 33 procent till 493 miljoner kronor för 2020, att jämföra med 371 miljoner kronor 2019. Resultatet efter finansiella poster blev -92 miljoner kronor (-98).

Willys och Ica Supermarket i Falkenberg vill att kunderna klär på sig när de kommer från stranden för att handla mat. Skyltarna de sätter upp med uppmaning till kunderna väcker stor uppmärksamhet och får stor spridning i media.

Hallands Nyheter var först att rapportera.

7

Färre kunder i butiker, minskad efterfrågan och leveransproblem har varit vardag för många handlare under pandemin. Men också ökad efterfrågan på varor och tjänster och behov av att snabbt ställa om och anpassa verksamheten så att kunderna känner sig trygga. De som kunderna tycker lyckats bäst är Coop, Ica, Ikea, Hemköp och Lindex, enligt en undersökning från CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

9

City Gross sålde för 845 miljoner kronor i juni, en ökning med 0,5 procent jämfört med föregående år. City Gross möter fortsatt coronaeffekter från fjolåret och för jämförbara butiker minskade försäljningen med 2,3 procent. Ehandeln ökade dock med över 100 procent

12

Foodora expanderar och planerar att öppna 15 nya matbutiker, Foodora Markets, på fem månader. Innan årets slut ska företaget ha 25 totalt 25 matbutiker i Sverige.

– 15 nya butiker innan året är slut kan låta mycket för vissa, men på Foodora sker all utveckling snabbt. Det är en mycket spännande utveckling som sker nu och den går väldigt fort. Vår styrka är vår infrastruktur som är redo och kan implementeras över hela Sverige. Hemleverans av matvaror på 15 minuter kommer att bli den nya normen, kommenterar koncernchefen Hans Skruvfors.

Konkurrensverket har beslutat att inleda en särskild undersökning för att närmare granska Axfoods förvärv av Bergendahl Food. Enligt Konkurrensverkets inledande undersökning av den planerade koncentrationen går det inte att utesluta att affären kan komma att hämma en effektiv konkurrens.

Senast den 12 oktober ska Konkurrensverket besluta om affären ska lämnas utan åtgärd eller om den ska förbjudas.

15

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 1,7 procent under juni 2021 jämfört med samma månad 2020, visar Dagligvaruindex från Svensk Dagligvaruhandel. Jämfört med föregående fyra månader, då e-handeln stod för all tillväxt, ökade de fysiska butikernas försäljning med 1,0 procent i juni.

Försäljningen i e-handeln ökade under månaden med 14,7 procent. Hemleverans ökade med 7,0 procent och upphämtning i butik med 22,9 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i juni till 5,4 procent.

Livsmedelskoncernen Orklas omsättning ökade med 6,1 procent till 11 772 miljoner norska kronor under det andra kvartelt. Det justerade ebit-resultatet ökade med 5,0 procent till 1 265 miljoner kronor.

Lidl inleder och utökar samarbetet med 12 lokala mikrobryggerier. Därmed erbjuds kedjans kunder möjligheten att testa öl från hela Sverige. De åtta nya bryggerierna är: Beerbliotek, Poppels, Klackabacken, Train Station Brewery, Sälens fjällbryggeri, Ängöl, Örebro brygghus, Barlingbro Bryggeri. Ett redan existerande men utvecklat samarbete har inletts med Österlenbryggarna, Vega Bryggeri, Beerstudio och Beersmiths.

16

HK Scans omsättning ökade till 449,3 miljoner euro (440,9) under det andra kvartalet. Ebitresultatet ökade till 3,7 miljoner euro (0,1). Den goda utvecklingen i Sverige fortsatt och ebitresultatet ökade med 0,6 miljoner euro i den svenska verksamheten.

Cloetta rapporterar en stark återhämtning inom båda sina segment, förpackade märkesvaror och lösviktsgodis. Nettoomsättningen för andra kvartalet ökade med 14,8 procent till 1 420 miljoner kronor (1 237), inklusive en negativ effekt från valutakursförändringar om 3,4 procent. Rörelseresultatet ökade till 139 miljoner kronor (105).

20

Pricers omsättning ökade med hela 35 procent till 389 miljoner kronor (287,6) under det andra kvartalet. Rörelseresultatet förbättrades till 22,6 miljoner kronor (3,5).

28

Ica Supermarket i Sävar tvingas slänga matvaror till ett värde av 60 000 kronor efter att någon stängt av fläktar till kyl- och frysanläggningar

– Det är glass, nöt- griskött och kyckling till ett värde av 50 000-60 000 kronor. Förlust i tappad försäljning och personalkostnader för att städa upp och fylla på igen tillkommer, säger Magnus Linder, Ica-handlare i Sävar, till Folkbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11