23948sdkhjf

Brist på surströmming inför premiären

Den 19 augusti är det dags för den traditionsenliga surströmmingspremiären. Men det kan bli brist på burkar tills dess då strömmingsfångsten varit ovanligt dålig i år. Flera producenter har vittnat om stora brister på råvara.

– Vi har fått ungefär 10 procent av det vi brukar få. Nu är vi utan. Det är ungefär samma siffra för de andra verksamma inom branschen. Det gäller ju hela Norrlandskusten ända ner till Stockholms skärgård egentligen, säger Stina och Nils-Erik Sjöström ägare till Gamla Salteriet i Obbola utanför Umeå, till Västerbottens-Kuriren.

Risken är nu att surströmmningen kan komma att ta slut i butikerna. Redan när det började rapporteras om surströmmningsbrist såldes stora delar av förra årets burkar ut och lämnade hål i hyllorna i väntan på årets fångst. Det kommer möjligtvis leda till brist om några veckor efter premiären.

– Jag skulle uppskatta att det är en bit över 200 000 burkar som kommer fattas till premiären av hela branschens burkar, säger Johan Berlin, produktionschef på Gösta Hanells fisksalteri som bland annat producerar Röda Ulven och Mannerströms surströmming, till VK.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078