23948sdkhjf

Svensk Handel: "Den digitala omställningen kommer tveklöst att fortsätta"

E-handelns framtidstro vänder uppåt, men inte för dagligvaruhandel och partihandel.

Svensk Handel kan i Handelsbarometern konstatera att framtidstron är god, särskilt inom e-handeln där optimismen föll tillbaka tidigare i sommar efter en rekordstark tillväxt under pandemin. 

För butikshandeln landar Framtidsindikatorn i augusti på 106,4, vilket är en tillbakagång med 1,5 enheter, men jämfört med samma period förra året är det en ökning med drygt 20 enheter. Lättade restriktioner och ökad vaccinationsgrad gör att den fysiska butikshandeln återigen lockar kunder.

– Många handlare vittnar om en god sommarförsäljning med ökat flöde av kunder i butikerna. Om hela befolkningen vaccinerar sig och vi kan bromsa smittspridningen kommer butikshandeln att gå en stark höst till mötes, säger Karin Johansson vidare.

I augusti ökar återigen framtidsutsikterna bland landets e-handlare, Framtidsindikatorn stiger med 2,5 enheter till 111,4.

– E-handeln kan knappast hålla samma tillväxttakt som under pandemins första år men den digitala omställningen kommer tveklöst att fortsätta. Vi ser hur många äldre har omfamnat e-handeln under pandemin och de kommer fortsätta att klicka hem varor, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Dock kan noteras att framtidstron minskade mer inom dagligvaruhandeln än sällanköpshandeln, med 2,1 enheter i augusti till index 103,5.

Svensk Handels Framtidsindikator mäter vad handlarna siar  ska hända under kommande tre månadernas gällande försäljning, anställningsvilja och lönsamhet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11