23948sdkhjf

Första sociala matbutiken i Skåne

Matmissionen i Mobilia i Malmö är ett samarbete mellan Skåne stadsmission och Willys.

Matmissionen har redan butiker i Stockholm och Göteborg. I oktober öppnar den första sociala matbutiken i Skåne.

Axfood är medgrundare till Matmissionen som öppnade den första butiken i Rågsved 2015. I de sociala butikerna kan ekonomiskt utsatta människor handla mat till kraftigt reducerat pris. En stor del av den kantstötta maten som säljs hade annars kasserats. Eller som det står på skylten i butiken: ”Grönsaker kan vara rynkiga, vara mjuka eller fläckiga. de passar ju perfekt till tacos, soppa eller köttfärsås ändå.” 

– Varje dag möter vi på Skåne Stadsmission människor som inte har råd med mat. Så mycket som två tredjedelar av Stadsmissionernas arbete handlar om att hjälpa människor med basbehov som mat. Matmissionen är ett sätt för oss att ge långsiktigt och hållbart stöd till fler människor i utsatthet samtidigt som vi minskar matsvinnet, säger Alireza Mobasheri, områdeschef sociala företag på Skåne Stadsmission.

Willys blir medgrundare till butiken som öppnar den 7 oktober i en lokal på cirka 500 kvadratmeter i köpcentrumet Mobilia i Malmö. Lågpriskedjan kommer att bidra med med inredning, utrustning och personal som kommer att bygga upp och färdigställa butiken. Dessutom ingår Willys ett treårigt partnerskapsavtal med Skåne Stadsmission.

– Att minska matsvinnet är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna för vår bransch. Skåne Stadsmissions Matmissionen kommer att bidra till att mindre mat slängs, och att den i stället går dit behovet är som störst. Vi är glada över att kunna bidra med det vi kan, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.   

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141