23948sdkhjf

Unika samarbetet – Coop och Ica satsar socialt tillsammans

Coop Värmland och Ica Maxi Bergvik i Karlstad går samman i ett unikt samarbete med kyrkliga organisationer för att starta en social livsmedelsbutik.

Föreningen Matbanken i Karlstad har bildats med målsättningen att öppna en butik som bidrar till att minska matsvinnet samtidigt som priserna blir lägre i jämförelse med traditionella livsmedelsbutiker.

Bakom Matbanken ideell förening står Hela Människan RIA Karlstad, Karlstads Kyrkliga Stadsmission, Svenska Kyrkan Karlstad pastorat, Ica Maxi Bergvik och Coop Värmland. Föreningen har redan bildats, stadgar är skrivna och en styrelse har utsetts.

Det har hittills varit Axfood av de stora aktörerna i dagligvaruhandeln som engagerat sig i sociala livsmedelsbutiker i flera samarbeten med bland annat Stadsmissionen.

Men nu går en Coop-förening och en stor Icabutik samman i ett lokalt samarbete.

– Vi har en bred förankring i föreningen där var och en kommer att bidra på sitt sätt, säger Marie Björklind från Karlstad Kyrkliga Stadsmission. Vi har ett viktigt arbete framför oss där den långsiktiga målsättningen är att öppna en matbutik som i första hand är riktad till de som behöver det bäst.

Matbanken kommer att sälja mat som av olika anledningar inte längre kan säljas i de traditionella dagligvarubutikerna. Det kan handla om att ”bäst-före-datum” närmar sig eller har passerat. Det kan också handla om att förpackningarna på olika sätt har skadats. Man hoppas också kunna anställa personer som av olika anledningar hamnat utanför arbetsmarknaden.

Föreningsn söker nu offentliga medel från Karlstad Kommun, Region Värmland och övriga offentliga aktörer för att komma i gång med verksamheten.

– Samtidigt som vi söker medel undersöker vi lämpliga lokaler, distributionsvägar, rutiner för livsmedelshantering och mycket mer. Vi är medvetna om att vi har en del utmaningar framför oss men det känns verkligen som att Matbanken i Karlstad kan bli en realitet inom en inte alltför lång framtid, avslutar Marie Björklind.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125