23948sdkhjf

Driftstödet ska permanentas – 70 miljoner till butiker i glesbygd

Regeringen har presenterat sin landsbygdssatsning. Bland förslagen i budgetpropositionen för 2022 ingår att permanenta det särskilda driftstödet till dagligvarubutiker i så kallade sårbara områden till 70 miljoner årligen. 

Det särskilda driftsstödet till dagligvarubutiker infördes 2016. Stödet är ett kompletterande långsiktigt stöd till små dagligvarubutiker i särskilt utsatta glesbygder, där förutsättningarna är för begränsade för att kommersiella aktörer skulle vilja etablera sig.

2018 sköt regeringen till mer pengar och ersättningarna ökade då från omkring 35 till 55 miljoner kronor. För att pengarna skulle kunna delas ut sänktes också avståndskravet till närmsta livsmedelsbutik från 15 till 10 kilometer.

2018 tog antalet butiker ett skutt från 186 till 269 butiker och 2019 tillkom ytterligare sju butiker. 2020 stannade stödet liksom under 2019 på total 276 butiker.

Regeringen föreslår nu att det särskilda driftstödet från och med 2023 tillförs 35 miljoner kronor årligen. Detta tillskott innebär att stödnivån permanentas till 70 miljoner kronor årligen.

För att söka stödet krävs att butikens omsättning inte överskrider elva miljoner kronor och att butiken erbjuder ett varierat sortiment av livsmedel. Vad stödet används till varierar i stor utsträckning och kan röra sig om allt från kyl- och frysomställningar till löner för att ta in extrapersonal och utöka öppettiderna. På sistone har också några handlare sökt stöd för delvis obemannade lösningar, vilket oroat Tillväxtverket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093