23948sdkhjf

Veckogamla "färska" räkor får branschen att reagera

Ett flertal medier, där Göteborgs-Posten var först, har uppmärksammat Livsmedelsverkets pågående utredning om fusk med märkning av färska räkor.

Räkorna som har marknadsförts som "färska" kan ha fångats flera veckor tidigare för att sedan legat i lake med konserveringsmedel som sedan silats och förpackats i tråg med livsmedelsgas.

Nu har Fiskbranschens förbund gått ut med besked att räkor som har behandlats på ett sådant här vis inte får marknadsföras som färska.

– Räkor som lagts i lag för att öka hållbarheten är en produkt som har vissa fördelar, däremot är det viktigt att produkten saluförs med rätt märkning, samt att korrekt information tillhandahålls till konsument. Eftersom produkten har sålts över disk på samma sätt som ”färska” räkor är det speciellt viktigt med en tydlig särskiljande märkning, skriver Krishan Kent, ordförande för Fiskbranschens Riksförbund i ett pressmeddelande.

Enligt Göteborgs-Posten säljer grossistföretaget Bröderna Hanssons de konserverade räkorna till bland annat Coop, Ica och Hemköp.

Ica uppger till Dagens industri att de inte har räkorna i sitt centrala sortiment men att de kan förekomma hos enskilda handlare. Coop har inte känt till problematiken sedan tidigare men uppger till tidningen att de nu ska säkerställa en tydlig märkning eller information till konsumenten. Hemköp kommer även de att märka om sina räkor.

"För att tydliggöra skillnaden för våra kunder kommer vi inte längre att benämna dessa räkor som färska och en ingredienslista ska sätts upp. Vi vill vara transparenta mot våra kunder och på inget sätt vilseleda någon", skriver Hemköps kommunikationschef Elin Jarl till Di i ett mejl.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08