23948sdkhjf

Facket kritiserar Icas avskedanden

Ica har under ett halvår avskedat fyra lagerarbetare.

Helt utan grund anser Handelsfacket som tagit ärendena till domstol, skriver Handelsnytt.

Enligt facket saknar avskedandena grund och stöd i lagen, och Handels har också reagerat på att arbetsgivaren tagit till den tyngsta åtgärden, avskedande, som innebär att den anställde tvingas sluta omedelbart utan uppsägningstid eller uppsägningslön. Avskedande kan ske om den anställde har misskött sig grovt.

Mellan 2015 och 2020 hamnade totalt två sådana tvister mellan Handels och Ica i Arbetsdomstolen, AD. I år har redan fyra fall gått till domstol. Det handlar bland annat om en lagerarbetare som avskedats sedan han blivit vittne till en våldsam händelse och en annan som kört truck påverkad av starka värktabletter.

Handels ombudsman Ingrid Anund Jägbro, som drivit två av fallen, anser att Ica systematiskt missbrukar reglerna om avsked i lagen om anställningsskydd (las).

– Avsked får bara användas när den anställde har ”grovt åsidosatt sina åligganden” mot arbetsgivaren. För lindrigare förseelser finns andra medel som skriftlig erinran, eller i värsta fall uppsägning av personliga skäl, säger Ingrid Anund Jägbro.

Icagruppens förhandlingschef Patrik Frank försvarar de fyra avskedandena. Arbetsgivaren måste agera för att säkerställa en trygg arbetsplats, säger han till Handeslnytt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109