23948sdkhjf

Kraftigt stigande råvarupriser kommer leda till dyrare mat

De globala råvarupriserna har stigit kraftigt sedan sommaren 2020 och under andra kvartalet 2021 har den trenden inte avtagit, snarare tvärtom.

I Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för kvartalet går det att se att priserna är några av de högsta som noterats sedan i indexet tolvåriga historia där bland annat priset på sojabönor, vete, majs och palmolja ligger på prisuppgångar i intervallet 50-120 procent sedan januari 2019.

De stigande kostnaderna har än så länge inte påverkat lönsamheten för företagen men enligt Livsmedelsföretagens prognos kommer det att ändras till hösten. För konsumenterna har priserna till och med sjunkit något på grund av covidrelaterade ökningar under 2020, men de kommer sannolikt att vända upp.

– Eftersläpningseffekterna är långa mellan vad som sker på den globala spotmarknaden och priserna på livsmedel ute i de svenska butikerna. Till stor del har det att göra med att det tar mycket lång tid att omförhandla och verkställa nya leveranspriser med dagligvaruhandeln. Men det kommer slå igenom i konsumentledet, förr snarare än senare, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Willys vd: “Med Willys Hemma kommer vi åt mer centrala och mindre lägen”
Nu stänger Icabutiken i Rimforsa
Hon blir chef för pappas gamla butik
Ny vd på Svenska Retursystem
Tre år efter Nettoaffären: Det har hänt med butikerna
Kai Gyllström går från Arla till Atria
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Dagens Handel
RS & FastFood

Sänd till en kollega

0.109