23948sdkhjf

Gemensam satsning mot matsvinn – tre nya sociala matbutiker i Stockholm

Dagligvaruhandeln och dess leverantörer satsar nu tillsammans med Stockholms Stadsmission för att öppna tre nya sociala matbutiker i Stockholm.

Satsningen ska både minska matsvinnet, motverka matfattigdom och skapa fler möjligheter för arbetsträning.

Satsningen beräknas minska det årliga matsvinnet med upp till 3 000 ton.

Stadsmissionen driver i dag två sociala matbutiker i Stockholmsområdet; i Hägersten och Jakobsberg.

Det nya samarbetet gör det möjligt att öppna ytterligare tre butiker det närmaste året. Svensk Dagligvaruhandel bidrar finansiellt, och DLF ger Matmissionen tillgång till ett order- och beställningssystem från Stockfiller – som ska göra det enklare för branschens företag att donera produkter som annars riskerat att bli svinn.

Ytterligare 6 000 medlemmar förväntas få tillgång till Matmissionen – och 45 nya platser för arbetsträning samt upp till 21 nya arbetstillfällen skapas. Det motsvarar minst en fördubbling av verksamhetens kapacitet i dag.

Målsättningen är att den första butiken ska öppna innan årsskiftet och resterande två innan juli 2022.

– Dagligvaruhandeln arbetar sedan tidigare intensivt och fokuserat med att reducera matsvinnet på olika sätt, det är en viktig fråga för våra medlemmar. Donation är ett av flera sätt och med tre nya butiker förbättras dagligvaruhandelsaktörernas möjligheter att reducera svinnet ytterligare, kommentear Karin Brynell vd på Svensk Dagligvaruhandel.

– Samarbetet med Stockholms Stadsmission är i linje med DLF:s uppdrag att skapa förutsättningar för en hållbar dagligvaruindustri. Att reducera svinn är en högt prioriterad fråga för våra medlemmar och samarbetet skapar ytterligare avsättningsmöjligheter som bidrar till minskat svinn samtidigt som vi bidrar till att motverka matfattigdom, säger Jörgen Friman, vd för DLF.

– Vi möter dagligen människor som är beroende av att kunna handla mat till ett lägre pris för att få sin ekonomi att gå runt. Genom ytterligare tre butiker motverkar vi matfattigdom och hjälper fler människor i utsatthet – samtidigt som vi tar hand om en radikalt större mängd livsmedel som annars riskerar att bli svinn och ger fler möjlighet att närma sig arbetsmarknaden, säger Johan Rindevall, chef Matmissionen, Stockholms Stadsmission.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094