23948sdkhjf

Fredrik Eriksson: "Viktigt med svenskt i säsong på Dagligvarugalan"

Den 15 november är det dags för Dagligvarugalan. För fjärde året står Svenskmärkning för maten tillsammans med krögaren Fredrik Eriksson och Gunnar Eriksson, kökschef på Stadshuskällaren i Stockholms stadshus.

Fredrik Eriksson, krögare som driver Långbro Värdshus och Nationalmuseums restaurang, har skapat menyn tillsammans med Gunnar Eriksson på Stadhuskällaren.
– Det är väldigt viktigt att jobba med svenska råvaror i säsong, säger Fredrik Eriksson. Till förrätt bjuder vi på svampsoppa med ekologiskt odlad svamp från Hällestad. Till huvudrätt serveras oxfilé från Smak av Gotland, Svenskt Butikskött, med Gunnar Erikssons egen slagna bearnaisesås. Det är något alldeles extra och ovanligt med egen bearnaisesås vid en bankett. Till det serverar vi grönsaker i säsong från Gotland med rostad mandelpotatis, säger Fredrik Eriksson.

Till efterrätt blir det Från Sveriges jubiléumsbakelse för att uppmärksamma märkets framgång hittills. 
– Hela middagen går i skogstema. Den kröns med efterrätt med blåbär som grundsmak och granskottssirap. Det är en av Sveriges främsta konditorer, Martin Isaksson, som komponerat den, säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning med Från Sverige-märket.

Varför vill Svenskmärkning vara med och sponsra middagen på Dagligvarugalan?
– Butiksmedarbetarna gör ett fantastiskt arbete. Vi vill fira dem som gör skillnad för människor i vardagen under festliga former. Vi får också möjlighet att visa gästerna bredden och djupet på alla fantastiska råvaror de svenska producenterna jobbar hårt för att ta fram. Produkterna vi använder i menyn är de varor som medarbetarna jobbar med varje dag i butiken. Vi ser fram emot att träffas, mingla och ha goda samtal under den spännande galakvällen, säger Lotta Hovhammar.
Det är LRF, Sveriges Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen som tillsammans äger Svenskmärkning, som står bakom Från Sverige-märkningen. Det lanserades 2016 för att svenska produkter ska vara lättare att hitta i butiken. Butikerna hjälper till att föra fram svenskproducerat och inspirerar kunderna. Märket är gemensamt för primärproduktionen, livsmedelsindustrin och butikerna.
– Det är vårt gemensamma märke, säger Lotta Hovhammar.

Hur svårt är det att hitta råvaror till hela menyn?
– Råvarorna finns i alla butiker, så kan du inte njuta av middagen på plats kan du laga din egen hemma i köket, säger Lotta Hovhammar.

Vad: Dagligvarugalan.
Var: Stadshuset i Stockholm.
När: 15 november.
Biljetter säljs fram till: Den 28 oktober.

Länk till Dagligvarugalan

Artikeln är en del av vårt tema Dagligvarugalan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109